Cum să vă organizați cămara. Idei și sfaturi utile
În organizarea spațiului de păstrare a produselor conservate din locuință trebuie să țineți loc de câteva condiții, în special legate de umiditate, temperatură, igienizare și modul de depozitare.
Aflată în interiorul locuinței sau separat, în exterior, cămara este un loc importan în orice gospodărie.
Aspecte legate de umiditatea din cămară
Umiditatea poate fi verificată simplu cu un aparat de măsură, ce nu costă foarte mult. Dacă sesizați că umiditatea are valori forte ridicate, ce poat aduce prejudicii atât produselor depozitate (mucegai și alimente fermentate) cât și mobilierului metalic sau din lemn, puteți reduce nivelul cu ajutorul unui dezumidificator.
În schimb, dacă valorile umidității sunt la valori scăzute, puteți așeza câteva vase cu apă în interiorul cămării.
Ideal ar fi ca spațiul de depozitare să beneficieze de aer proaspăt, ce poate fi introdus cu ajutorul unui ventilator. Totodată, aveți în vedere una sau ideal două guri de aerisire (care să poată crea un flux de aer proaspăt). Nu uitați să montați la acestea site, care să nu permită insectelor să vină înăuntru
Așezarea produselor depozitate trebuie să țină cont de factorii menționați. Astfel, pe rafturile de sus ar fi bine să punem produsele care rezistă la căldură: orez, paste, făînă. Mălai. Zona de mijloc beneficiază de o temperatură constantă, context în care va depozita compotul, murăturile, dulceața. Pe rafturile de jos vom pune conserve, borcanele de zacuscă și legumele, toate acestea având nevoie de cât mai puțînă lumină și căldură.
Totodată, luați în calcul acoperirea rafturilor cu hârtie. Acestea au rol în eliminarea umidității și protejarea lemnului.
Temperatura din cămară
Temperatura ideală din această încăpere este în jur de 14-18°C. Cu ajutorul unui termometru de cameră se poate monitoriza. O soluție pentru menținerea unei temperaturi constante este, de exemplu, un sistem de izolare a pereților exteriori.
O bună metodă de a distruge dăunătorii este zugrăvirea, însoțită de împrospătarea vopselei rafturilor, care pot rugini. O altă soluție simplă este așezarea unor crenguțe de cimbru pe rafturi.
În cămară, menținerea curățeniei este foarte importantă. În afară de curățenia obișnuită, măcar o dată / an, este necesară o igienizare a spațiului. Periodic aspiră aerisirea, pereții, gresia, dă cu mopul. Poți folosi și vopsea lavabilă antimucegai sau antibacteriană.
Idei privind organizarea cămării
- În locurile disponibile se pot monta cârlige și bare transversale, de care vom suspendă alimentele uscat și saculete de pânză cu mirodenii și alimente uscate;
- Pune în față alimentele sau conservele care expiră primele; verifică periodic starea produselor ambalate sau conservate, că să te asiguri că nu sunt deteriorate.
- Alege designul – în funcție de stilul în care este amenajată casă, poți alege un design rustic, care aduce aminte de cămara bunicii, industrial, cu un decor minimalist; Indiferent ce alegi, reține că sunt două funcții principale pe care trebuie să le îndeplinească: funcționalitate și estetică.
Pingback: Secretele bunicii, de păstrare a fructelor proaspete în borcane. Nu este nevoie de frigider – Atlas pentru casă și grădină