Pentru casă

Cum să verifici prospețimea ouălor într-un minut. De ce sunt mai galbene ouăle de țară

Ouăle proaspete sunt folosite în toate bucătăriile, atât pentru consum direct sub diferite forme (fierbere, prăjire, etc.), dar și pentru a pentru a găti preparate sănătoase pentru familie.

Întrucât de multe ori procurarea ouălor se face din diferite surse care nu pot oferi garanția prospețimii,  este bine să verificăm acest aspect, mai ales că acest proces nu durează decât foarte puțin.

Tot ceea ce trebuie să știți sunt câteva metode simple și eficiente.

Metoda scufundării în apă:Această metodă implică scufundarea ouălor în apă și observarea acestora.

Iată pașii de urmat:

  1. Umple un vas cu apă. Asigură-te că vasul este suficient de adânc pentru a acoperi complet ouăle atunci când le scufunzi.
  2. Scufundă ouăle. Pune ouăle cu grijă în apă.
  3. Este proaspăt sau nu?

– Dacă oul stă pe fundul oalei în poziție orizontală (culcată): Este proaspăt.

– Oul stă pe fundul oalei, dar are un capăt ridicat: Este încă proaspăt, dar începe să își piardă prospețimea.

– Oul plutește la suprafața apei: Este vechi și nu mai este proaspăt.

Explicație

Pe măsură ce oul se învechește, conținutul său se deshidratează și aerul pătrunde în interior, ceea ce îl face să plutească. Ouăle proaspete au o coajă mai densă, ceea ce le face să se afunde.

Cum folosesc vânzătorii de banane etilena, pentru coacere rapidă în depozite și aspect comercial

Alte metode de verificare a prospețimii ouălor:

Rotirea: O metodă tradițională este să rotești oul pe o suprafață netedă. Dacă oul se rotește uniform, este proaspăt; dacă oscilează sau se rotește greu, s-ar putea să fie mai vechi.

Claritatea albușului: Oul proaspăt are albușul dens și clar. Oul vechi sau alterat poate avea un albuș mai apos sau dezintegrat.

Verificarea gălbenușului: Dacă spargi oul și găsești gălbenușul ferm și albușul bine conturat, este proaspăt. Oul vechi sau alterat poate avea gălbenușul aplatizat sau albușul dispersat.

Mirosul: O metodă simplă este să miroși ouăle după ce le spargi. Oul proaspăt are un miros neutru, în timp ce ouăle vechi sau alterate pot emana un miros neplăcut.

Verificarea Cuticulei: Oul proaspăt are o cuticulă (strat protector) care acoperă porii cojii în exterior. Dacă oul a fost spălat sau curățat, cuticula poate fi îndepărtată, așa că ouăle nespălate pot fi mai proaspete.

Cum poți reduce umiditatea de pe ferestrele unde apare condensul, folosind un compus ieftin

De ce sunt mai galbene ouăle de țară

Ouăle de țară sunt adesea mai galbene datorită diferențelor în alimentație, nivelul de activitate și condițiile de viață ale păsărilor care le produc.

Cel mai important factor este alimentația păsărilor.

Astfel, ouăle de țară provin de la păsări care au o dietă mai variată și naturală.

Păsările crescute în libertate au acces la o gamă mai largă de surse de hrană, inclusiv insecte, iarbă și alte elemente naturale.

Aceasta se reflectă în compoziția nutrițională a ouălor, inclusiv în conținutul de carotenoizi, care pot contribui la culoarea galbenă a gălbenușului.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *