GrădinăLegumicultură

Cum salvăm răsadurile de roșii alungite cu un ventilator. Cauze, trucuri și soluții inedite

Atunci când treceți la fapte și vă faceți propriile răsaduri, vă puteți confrunta cu situația neplăcută în care acestea pornesc bine, dar pe parcurs se alungesc, fiind în pericol să devină inutilizabile.

Alungirea răsadurilor este o problemă ce apare frecvent la legumicultori, în special la cei începători.

Cum arată un răsad alungit

Un răsad alungit crește mai mult în înălțime decât este cazul, iar frunzele sunt mai rare decât în mod normal.Care sunt cele mai frecvente cauze ale alungirii răsadurilor

Răsadurile de legume se pot alungi din mai multe motive, printre care se numără:

  1. Lumina insuficientă: Dacă răsadurile nu primesc suficientă lumină, acestea vor încerca să se înalțe mai mult decât este normal pentru a ajunge la lumina de care au nevoie. Aceasta este, de altfel, principalul motiv pentru care se alungesc răsadurile. În acest caz, puteți muta răsadurile într-un loc mai luminos sau puteți folosi lămpi de creștere pentru plante pentru a asigura o cantitate adecvată de lumină.
  1. Udare excesivă: Dacă răsadurile sunt udate prea mult din exces de zel, acestea pot începe să se alungească. Asigurați-vă că pământul este bine drenat și nu udați răsadurile decât atunci când solul este uscat la atingere.
  1. Supraîncălzire: Dacă răsadurile sunt păstrate într-un mediu prea cald, acestea se pot alungi. Este important să mențineți o temperatură potrivită pentru răsadurile dvs. și să evitați expunerea acestora la temperaturi ridicate. De exemplu, pentru roșii, specialiștii de la Marcoser din localitatea Matca, jud. Galați, menționează 16-20°C pe timpul nopții si de 22-26°C în timpul zilei și recomandă această alternanță pentru obținerea unui răsad de calitate.
  1. Solul compact– Solul prea compact poate împiedica răsadurile să se dezvolte corespunzător și poate duce la o tulpină subțire și fragilă.

Ghid complet pentru repicarea corectă a răsadurilor în 6 pași: cum să transferi plantele tinere în pahare mai mari

Cum putem rezolva problema răsadurilor alungite

Dacă observăm că răsadurile noastre de roșii au tendința de a se alungi, nu trebuie să ne panicăm, întrucât există mai multe soluții pe care le poți folosi pentru a corecta această problemă și pentru a asigura o creștere sănătoasă a plantelor tale.

Iată câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să remediezi problema:

  1. Îngroparea mai adâncă a răsadurilor

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a remedia răsadurile de roșii alungite este să le plantezi mai adânc în sol, atunci când faci repicarea în ghivece mai mari sau le plantezi în grădină ori solar.

Tomatele pot produce rădăcini pe toată suprafața tulpinii, așadar acest lucru va încuraja o creștere mai compactă și mai sănătoasă a plantelor.

PONT: Atunci când faceți plantarea, îngropați răsadul în groapa de plantare până la primele frunze adevărate. Acest lucru va duce la formarea de rădăcini puternice și implicit va mări producția.  1. Utilizarea unui ventilator

Un alt truc eficient pentru a întări tulpinile răsadurilor de roșii este să folosești un ventilator cu flux de aer ușor.

Plasează ventilatorul în apropierea răsadurilor și lasă-l să funcționeze timp de câteva ore pe zi. Acest lucru va stimula mișcarea plantelor și va întări tulpinile lor, prevenind astfel alungirea excesivă.

  1. Asigurarea unei lumini adecvate

Răsadurile de roșii au nevoie de lumină suficientă pentru a crește sănătos și pentru a preveni alungirea excesivă a tulpinilor.

Plasează răsadurile într-un loc luminos, unde să primească cel puțin 6-8 ore de soare direct pe zi sau utilizează iluminare suplimentară, cum ar fi lămpi cu spectru complet, în cazul în care lumina naturală este insuficientă.

  1. Menținerea unui regim adecvat de udare și fertilizare

Asigură-te că răsadurile de roșii sunt bine hidratate, dar evită udarea excesivă, deoarece excesul de umiditate poate duce la probleme cum ar fi putrezirea rădăcinilor sau boli fungice.

Folosește un program de udare regulat și aplică un îngrășământ echilibrat pentru a le furniza plantei nutrienții esențiali pentru o creștere sănătoasă.

  1. Eliminarea răsadurilor compromise

Dacă o parte dintre răsaduri sunt extrem de alungite, le poți elimina pe cele mai slabe și să le lași doar pe cele mai sănătoase și mai viguroase. Vei oferi astfel mai mult spațiu și resurse celor rămase, pentru a se dezvolta în mod corespunzător.

Dezinfectarea solului primăvara. Soluții folosite, care sunt bolile pe care le prevenim

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *