Amenajari exterioareUtil

Cum scăpăm definitiv de buruienile dintre pavele. Sfaturi practice de eliminare și prevenire a reapariției buruienilor

Trebuie menționat de la început că o buruiană nu a dispărut cu adevărat decât dacă rădăcinile au fost îndepărtate complet.

Chiar dacă îndepărtăm partea vizibilă a buruienii prin diferite metode mecanice (sapă, foarfece ori dispozitive speciale vândute în magazinele de bricolaj), rădăcina foarte lungă a buruienilor va rămâne activă și va genera în scurt timp o nouă creștere.

În consecință, ne vom îndrepta atenția în ceea ce privește eliminarea definitivă a buruienilor și în ceea ce privește soluțiile temporare, prin care pavelele vor arăta îngrijit pentru un interval limitat.

Vă puteți alege metoda prin care doriți să luptați cu buruienile în funcție de disponibilitatea de timp și interesul față de această problemă.

Eliminarea definitivă a buruienilor

Cea mai sigură cale pentru a scăpa de buruienile dintre pavele este cea radicală, de scoatere a pavelelor, curățire și rearanjare a acestora. Dacă optați pentru această metodă, profitați de ocazie și instalați sub pavele folie de mulcire neagră, care va limita dezvoltarea acestora. Totuși, trebuie spus că semințele de buruieni vor reapărea după un interval mai lung sau mai scurt, întrucât semințele încolțesc în nisipul dintre pavele și își dezvoltă rădăcinile în zona de sub aceastea (foto jos).

La reinstarea pavelelor puteți folosi pentru umplerea rosturilor mortar special pentru pavele sau nisip polimeric. Acesta este un nisip fin pe care îl puteți combina în regim propriu cu aditivi (siliciu), care, la contactul cu apa, formează un agent de legare. Dezavantajul acestuia este legat de faptul că întreg materialul trebuie să ajungă între pavele, întrucât dacă va rămâne deasupra se va întări pe pavele.

Cum scapi de buruienile din grădină fără erbicide. Soluții ingenioase, metode de prevenție

În același context, vă puteți folosi de forța fizică și de instrumente de tip șpaclu ori special concepute pentru aceste operațiuni pentru a smulge, una câte una, buruienile. Aceasta implică însă un efort destul de mare și, în mod cert, nu veți reuși să le eliminați complet, părți din rădăcină rămânând în zona inferioară.

O altă metodă recomandată este de folosire a unui erbicid total, comercializat la fitofarmacii, care va usca buruienile aflate în faza de vegetație. Aplicarea trebuie făcută într-o perioadă fără vânt și cu atenție, pentru a nu stropi și gazonul sau florile din jurul casei.

Eliminare temporară a buruienilor

O metodă des folosită, fiind și cea mai rapidă, este de utilizare periodică a unui trimmer electric sau a unei motocoase pe benzină pentru a le elimina partea vizibilă. Întrucât la contactul cu suprafața dură a pavelelor firul se va toci des luați în considerare folosirea unuia cu fir metalic, mult mai rezistent. Acesta se poate găsi la Dedeman sau la alte magazine de bricolaj.

Totodată, persoanele care au o suprafață mare de curățat pot lua în calcul și folosirea unei mașini de tuns gazonul la treapta cea mai de jos. Deși nu va realiza decât o curățare grosieră a suprafeței, această metodă este rapidă și, printr-o singură trecere, lasă suprafața curată, față de motocoasă.

Arderea buruienilor cu dispozitive vândute special pentru acest scop este o metodă neproductivă, în special pentru suprafețe medii și mari. Buruienile sunt rezistente la temperaturi ridicate și veți irosi timp pentru a arde, una câte una, buruienile dintre pavele, fiind necesar un interval de minim 20-30 de secunde pentru a afecta definitiv fiecare plantă în parte. Totodată, arzătorul de buruieni vă va mări factura la curent electric.

Apă cu oțet Amestecați o parte oțet alb cu trei părți apă într-un pulverizator. Apoi, pulverizați soluția direct pe buruieni, asigurându-vă că le acoperiți complet. Oțetul alb are proprietăți acide care pot distruge buruienile și le pot împiedica să crească. Repetați acest proces ori de câte ori observați apariția de buruieni noi între pavele. Este important de menționat că această metodă poate fi eficientă pentru un număr redus de buruieni. Utilizați oțet alb și nu oțet de masă sau oțeturi cu concentrații mari de acid acetic, deoarece acestea pot provoca daune pavajului sau pot avea impact negativ asupra mediului.

Apa clocotită: Turnați apă fierbinte peste buruieni pentru a le distruge. Acest lucru poate fi eficient pentru buruienile mai delicate, care nu au rădăcini foarte adânci. Fiți atenți să evitați contactul cu apa fierbinte și să o utilizați cu precauție.

Folosirea aburului: Un aparat de abur poate fi utilizat pentru a ”deranja” buruienile dintre pavele. Aplicarea aburului direct pe buruieni le poate distruge și poate ajuta la arderea rădăcinilor. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile și utilizați echipamentul în condiții de siguranță.

O metodă inedită recomandată este utilizarea spray-ului de lubrefiere WD 40, pentru combaterea buruienilor. Pulverizarea acestuia pe buruieni le va usca într-un interval scurt, însă nu toate speciile sunt sensibile la acest produs. Pentru început, testați metoda într-o zonă  limitată, pentru a observa efectul.

Măsuri de prevenție în ceea ce privește buruienile

Deși pare o misiune imposibilă, există mai multe modalități de a preveni creșterea buruienilor în curtea dumneavoastră, prin limitarea numărului de semințe ce vor germina. De exemplu, Poa Annua, o buruiană invazivă, des întâlnită în curți și zonele de gazon, produce în jur de 500 de semințe/plantă.

Menținerea curată a zonei de pavele, inclusiv prin utilizarea periodică a unei suflante de aer și a aunui aparat de spălare cu presiune, va elimina dintre pavele o parte dintre semințe. Totodată, stropirea periodică cu soluții în care ați inclus bicarbonat de sodiu, oțet sau erbicide le limita ciclul de creștere. Odată ce aceste materiale se infiltrează în sol, buruienilor le va fi greu să crească. Aceste metode trebuie să fie reaplicate periodic, pentru a funcționa eficient.

Ce poți face cu iarba tăiată, după ce tunzi gazonul

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Cum scăpăm definitiv de buruienile dintre pavele. Sfaturi practice de eliminare și prevenire a reapariției buruienilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *