Grădină

Cum scapi de țânțarii din curte prin metoda ventilatorului. Soluții testate pentru seri fără insecte enervante

Plăcerea de a sta seara pe terasa casei tale, împreună cu prietenii, poate fi ușor stricată de prezența unor musafiri neinvitați: țânțarii.

Aceste insecte enervante vă pot strica serile petrecute în curte sau pe terasă.

În mod normal, ar trebui să anticipați această problemă din primăvară și să plantați în zona spațiului de relaxare plante care, prin aromele lor, resping tânțarii din zonă.

Totuși, plantele repelente de țânțari pot fi folosite ca o măsură suplimentară în combaterea acestor insecte, dar nu oferă o protecție completă.

Pentru a vă proteja eficient împotriva înțepăturilor de țânțari, puteți combina utilizarea acestor plante cu alte metode, cum ar fi utilizarea de spray-uri, plase de protecție sau eliminarea zonelor umede din curte.

Idei testate care vă ajută în lupta împotriva tânțarilor

Dacă vă confruntați cu această problemă și doriți să vă bucurați de serile de vară fără a fi înțepați de țânțari, iată câteva idei eficiente care vă pot ajuta:

Utilizați ventilatoare: Țânțarii sunt slabi zburători, așa că pot fi ținuți la distanță prin utilizarea ventilatoarelor. Instalați un ventilator pe terasă sau în curte pentru a crea o briză ușoară care să îi țină pe țânțari la distanță. Totodată, dacă aveți deja plantate în curte plante care emană un miros respingător pentru țânțari, acesta va fi împrăștiat în zona de relaxare și va alunga micile insecte enervate. Totodată, ventilatorul va crea o briză plăcută și vă va răcori oaspeții.Eliminați sursele de apă stătută: Țânțarii se înmulțesc în apă stătută, așa că este important să eliminați orice recipient sau obiect din curte care poate aduna apă. Ghivece, vase sau găleți cu apă trebuie golite periodic, pentru a nu deveni locuri de reproducere pentru țânțari.

Totodată, curățați regulat curtea: Menținerea curții curată și bine întreținută poate ajuta la reducerea numărului de țânțari. Tăiați ierburile, curățați frunzele căzute și asigurați-vă că nu există zone cu umiditate excesivă în curte.

Acoperiți recipientele cu alimente: Dacă aveți o cină în curte, foișor sau pe terasă, asigurați-vă că acoperiți bine recipientele cu alimente. Țânțarii sunt atrași de mirosurile alimentelor și pot deveni extrem de enervanți în timpul mesei.

Utilizați lămpi anti-țânțari: Lămpile speciale anti-țânțari emite lumina ultravioletă atrăgătoare pentru aceste insecte, dar care nu este vizibilă pentru ochiul uman. Atunci când țânțarii se apropie de lampă, sunt atrași într-un dispozitiv care îi elimină prin electrocutare.

Aprindeți lumânări cu uleiuri aromate: Anumite uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de citronela, de lavandă sau de eucalipt, au proprietăți repelente pentru țânțari. Aprindeți lumânări cu astfel de uleiuri și plasați-le strategic în curte pentru a ține insectele la distanță.

Instalați plase de protecție: Una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de țânțari este instalarea plaselor de protecție la ferestre și uși. Aceste plase previn intrarea țânțarilor în casă și vă permit să vă bucurați de aer proaspăt fără a fi înțepați.

Evitați produsele parfumate: Țânțarii sunt atrași de mirosurile puternice, în special de parfumuri și loțiuni parfumate. Evitați utilizarea acestor produse seara, în timp ce sunteți în curte, pentru a nu atrage țânțarii în jurul dumneavoastră.

Utilizați spray-uri sau loțiuni repelente: Exista pe piață o varietate de spray-uri și loțiuni repellente pentru țânțari. Aplicați aceste produse pe piele pentru a reduce șansele de a fi înțepat de țânțari.

Folosește un insecticide: Dacă toate celelalte metode nu au funcționat, poți folosi un insecticid pentru a elimina țânțarii. Asigură-te că folosești un insecticid care este sigur pentru uz exterior și urmează cu atenție instrucțiunile de pe etichetă.

Plante care alungă țânțarii din curte

Există unele plante care au proprietăți naturale de respingere a țânțarilor. Printre acestea se numără busuiocul, menta, lavanda sau pelinul.

Plantați aceste plante în jurul curții, în ghivece sau pe terasă, pentru a reduce numărul de țânțari din zonă.

Iată câteva sfaturi pentru a te folosi plantele care resping țânțarii:

 • Plantează-le în jurul curții tale pentru a crea o barieră naturală împotriva țânțarilor.
 • Adaugă-le în ghivece sau jardiniere și pune-le în locuri în care petreci mult timp în aer liber, cum ar fi pe terasă sau în grădină.

Iată câteva exemple de plante repelente de țânțari:

 • Lavanda
 • Citronella
 • Menta
 • Busuiocul
 • Cimbru
 • Rozmarin
 • Castravete amar
 • Trandafir
 • Măslin
 • Ardei iute
 • Ghimbir
 • Coriandru
 • Ţânţărică
 • Usturoi
 • CeapăDetalii

 1. Busuiocul (Ocimum basilicum): Aroma puternică a busuiocului este neplăcută pentru țânțari. Planta de busuioc poate fi cultivată în ghivece sau în grădină și poate fi plasată în zonele frecventate de țânțari, cum ar fi lângă terasă sau în apropierea ușilor.
 2. Menta (Mentha): Menta are un miros fresh și plăcut pentru oameni, dar neplăcut pentru țânțari. Planta de mentă poate fi plantată în grădină sau în ghivece și poate fi folosită și în preparate culinare sau pentru a prepara ceai de mentă.
 3. Lavanda (Lavandula): Lavanda emană un miros minunat pentru oameni, dar respingător pentru țânțari. Poate fi plantată în grădină, în borduri sau în ghivece. Florile de lavandă pot fi, de asemenea, uscate și utilizate pentru a realiza saculeți parfumați pentru a respinge țânțarii în dulapuri sau în camera de dormit.
 4. Pelinul (Artemisia): Pelinul este o plantă aromatică și are proprietăți repelente pentru țânțari. Aceasta poate fi plantată în grădină sau în ghivece și poate fi utilizată pentru a respinge și alte insecte nedorite, cum ar fi muștele.
 5. Citronela (Cymbopogon): Citronela sau Lemon grass este una dintre cele mai cunoscute plante repelente de țânțari. Aceasta conține un ulei esențial cu un miros citric puternic, care poate fi plăcut pentru oameni, dar neplăcut pentru țânțari. Citronela poate fi plantată în ghivece sau în grădină, iar tulpinile sale pot fi frământate sau ușor frecate pentru a elibera aroma sa și a respinge țânțarii.

Urmând aceste sfaturi, te poți bucura de serile de vară în aer liber fără să fii deranjat de țânțari.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum scapi de țânțarii din curte prin metoda ventilatorului. Soluții testate pentru seri fără insecte enervante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *