GrădinăPomiculturăSfatul Popular

Cum se combate pătarea fructelor și a frunzelor cu zeamă bordeleză. Sfaturi vechi de 100 de ani

Ziarul Universul, din luna aprilie 1928, prezenta o serie de indicații legate de pătarea fructelor și a frunzelor și tratamentele aferente cu zeamă bordeleză, de la acea vreme, valabile și în zilele noastre.

Articolul îi aparține lui Vasile Lovinescu-Rădăşeni, cel care a înființat în anul 1908 Pepiniera „Rădăşeni-Fălticeni”.




Articol original:

Pătarea fructelor și a frunzelor (Tavelura)

Din multe localităţi se plâng pomicultorii de pagubele pricinuite de boala numită tavelură sau pătarea fructelor şi a frunzelor.

Pomii atacaţi mai des sunt perii şi merii.

Tavelura e pricinuită de o ciupercă numită Fusicladium, şi se arată prin pete ruginii pe fructele atacate.

Mai târziu, aceste fructe, mai cu seamă perele, crapă şi rămân pipernicite. Valoarea comercială scade şi fructele nu se pot vinde.

În general, varietăţile delicate şi cultivate în condiţiuni rele, suferă mai mult.

Între aceştia se numără perii: Doyenne d’hiver, Beurre Diel, Passe Crassane, Darondeau și aproape toate varietățile de Bergamotte, iar dintre meri: London Pepping, Calvile d’hiver, Court pendu, Empereur Alexandre, Parmained’Or și Reinette du Canada.

Stricăciunile nu se mărginesc numai la fruct.



Frunzele se acopără în total sau în parte cu pete ruginii închis, dedesubtul cărora ţesutul e distrus în aşa fel că frunzele nu-şi mai pot îndeplini rostul şi producţia pomului scade.

Câteodată boala trece şi la ramuri, despicându-le şi uscându-le.

Leacul cel mai recomandabil şi cu sorţi de izbândă, este zeama bordeleză, aplicată în ajunul începerii vegetaţiei.

Cum se prepară zeama bordeleză

Într’un hârdău sau butoi se toarnă 90 litri apă şi se dizolvă 2 kgr. sulfat de cupru.

Se sting două kgr. var, în 10 litri de apă, amestecându-se, după ce se răceşte, se toarnă încet laptele de var în zeama de piatră vânătă, până ce se albăstreşte hârtia roşie de turnesol sau un cui nou rămâne strălucitor.

Primele lucrări agricole de primăvară. Ce se poate semăna în mustul zăpezii

Întrebuinţarea

Stropirea pomilor se face cu ajutorul ţinut pulverizator. Toate părţile pomului să fie bine stropite. Pentru plantaţiile mici ajunge un pulverizator de 10-15 litri.

Ţeava stropitoarei să aibă cel puţin 3 metri, ca să ajungă până la vârful pomului. Pentru plantaţii mai mari, trebuie şi aparate la fel.

Ele se compun fie dintr’o pompă ataşată la un vas, fie dintr’un pulverizator mare – 70-100 litri şi mai mult — purtat pe roate.

În anumite cazuri, se poate recurge la aparate acţionate de un motor. Aceste aparate sunt foarte puternice şi permit a face tratamentul repede şi pe întinderi mari.

Rezultatele

În primul an de aplicare, numărul fructelor bolnave scade mult. Tot aşa frunzele şi ramurile atacate.

Peste doi sau trei ani, tavelura a dispărut. Lichenii şi muşchiul, care acoperă trunchiul şi ramurile, dispar, iar coaja rămâne curată şi lucitoare şi pomul întreg se prezintă sănătos şi viguros.

Autor: V. Lovinescu-Rădăşeni

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *