GrădinăLegumicultură

Cum se combină compostul cu mulciul pentru un sol perfect, fără buruieni

Un sol fără buruieni și cu un conținut optim de nutrienți este un punct de start perfect în grădinărit.

În ceea ce urmează vom prezenta o serie de noțiuni de bază în ceea ce privește compostul și mulciul și combinația dintre acestea.

Compostul, îngrășământul natural

Compostul este alcătuit dintr-o combinație a două ingrediente primare de tip verde – maro, plus conținutul necesar de umiditate:

  • verde (materiale pe bază de azot, cum ar fi resturi vegetale rezultate în gospodărie precum iarbă, legume ce s-au stricat, resturi de fructe, zaț de cafea)
  • maro (materiale pe bază de carbon, cum ar fi frunze, ramuri, crenguțe, hârtie, carton)

Umiditatea recomandată pentru realizarea unui proces eficient de descompunere este de 50%.

Mai multe detalii despre compost aici și aici

Mulciul. Cum previne evaporarea și creșterea buruienilor

Conform specialiștilor Jeff Lowenfels & Wayne Lewis în lucrarea ”Cum să faci echipă bună cu microbii. Ghidul grădinarului în rețeaua trofică a solului”, mulciul este ”orice poate fi plasat deasupra solului pentru a reduce evaporarea, a preveni creşterea buruienilor şi a izola plantele”.

Utilizând această definiţie ar însemna că folia de plastic este un mulci excelent. Pentru obiectivele noastre,însă, suntem interesaţi doar de materiale organice, materiale care vin fie din lucruri care au fost la un moment dat vii şi pot fi reciclate în nutrienţi de către reţeaua trofică a solului.

Mulciurile organice includ frunze şi frunze semi putrezite, ace vechi de pin, resturi de iarbă, scoarţă veche de copac sau aşchii de lemn, paie, balegă bine putrezită (dacă trebuie), alge, semi-compost, rămăşiţe de plante, hârtie.

Noi motive pentru utilizarea mulciurilor

Cei mai mulţi grădinari sunt deja familiarizaţi cu motivele standard pentru utilizarea mulciurilor în grădină. Un strat suficient de gros va sufoca buruienile existente, privându-le de lumina soarelui şi împiedicându-le în primul rând să germineze.

Mulciurile ajută de asemenea la obţinerea unui aspect mai curat al peisajului şi la păstrarea solului mai rece atunci când este prea cald; când este prea frig mulciurile izolează solul, iar când există cicluri îngheţ-dezgheţ sunt foarte indicate la împiedicarea creşterii premature a plantelor, prin păstrarea solului îngheţat. Mulciurile previn compactarea solului cauzată de ploile abundente.

De asemenea, ele reduc foarte mult evaporarea apei din sol.

Din lista uzuală de motive pentru folosirea mulciurilor lipseşte acela că oferă nutrienţi şi un mediu propice pentru anumite organisme din reţeaua trofică a solului, iar un mulci bun face minuni în a tranzita beneficiile dinspre reţeaua trofică a solului către sol.

În mulciuri sunt capabile să trăiască tot soiul de artropode mici şi mari, grăbind descompunerea, îmbogăţind conţinutul organic al solului şi atrăgând şi alţi membri ai reţelei trofice a solului.

Cum acționează combinația mulci+compost

Într-adevăr, mulciul nu este la fel de eficient ca şi compostul în adăugarea rapidă de microbi în reţeaua trofică a solului.

Mulciul nu poate întrece compostul în diversitatea de organisme din reţeaua trofică – procesul de descompunere nu a fost desăvârşit (şi poate că nici măcar nu a început), aşadar mulciurile organice nu au aceeaşi varietate şi număr de organisme ca şi composturile.

Mulciurile excelează atunci când sunt utilizate în combinaţie cu compostul.

Puneţi întâi compostul, apoi acoperiţi-l cu mulci. Pe măsură ce vor crea solul, organismele din compost vor inocula mulciul şi vor începe, de asemenea, să-l descompună.

10 idei de materiale ieftine sau gratuite care pot fi folosite pentru mulcirea plantelor și pomilor fructiferi

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum se combină compostul cu mulciul pentru un sol perfect, fără buruieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *