GrădinăPomicultură

Cum se fac stropirile albastre obligatorii din livadă, după recoltarea fructelor

Pregătirea pentru perioada de repaus vegetativ a pomilor este deosebit de importantă din perspectiva producției de anul viitor, precum și a faptului că dăunătorii iernează sub scoarța pomilor și în pământul din jurul rădăcinilor, urmând să se activeze în momentul în care vine căldura.

În zilele noastre, efectivele de fungi și alți dăunători este atât de mare încât sunt obligatorii intervenții la nivelul culturilor, chiar și la un nivel scăzut.

Tratament 1 cu zeamă bordeleză

Astfel, începând cu luna octombrie, după recoltare, pomilor li se aplică un tratament cu zeamă bordeleză în concentrație de 1,2 %, pentru prevenirea unor boli frecvent întâlnite.

Cuprul întăreste sistemul natural de aparare al pomilor, are efect antiseptic și distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.

Zeama bordeleză este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor.

Aceasta se va aplica de jos în sus, stropind pământul din jurul pomilor și ulterior se va pulveriza pe întreaga plantă: ramuri, frunze, tulpină, fiind activă circa două săptămâni după aplicare.

Tratament 2 cu piatră vânătă

În luna noiembrie, după ce aproximativ 30% din frunze au căzut, se va aplica un tratament cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 3% (300 gr la 10 litri de apă) + uree 5 % ( 500 gr/10 l apă).

Acest tratament are o importanță deosebită, având un caracter obligatoriu pentru menținerea stării de sănătate a pomilor fructiferi.

* NOTĂ: La speciile piersic și nectarin concentrațiile se reduc astfel: sulfat de cupru 1,5% (150 gr/10 l apă) + uree 2% ( 200 gr/10 l apă)

Este momentul potrivit pentru a face tăierile în verde la pomii fructiferi. Cum se fac, pas cu pas

Alte operații ce pregătesc pomii pentru iarnă:

Curățarea tuturor frunzelor căzute

Curățenia de toamnă este obligatorie și în livadă.

Dăunătorii se pot ascunde și pe sol, printre frunzele căzute, printre crengi uscate rupte și fructe putrezite.

De aceea, debarasarea solului de resturi adunate este la fel de importantă ca debarasarea pomilor de uscături.

În cazul unor infecții, atât frunzele cât și orice alte rămășițe trebuie arse sau îngropate.

De asemenea, pomii uscați, neproductivi sau bolnavi vor trebui și ei arși.

În schimb, dacă pomii sunt sănătoși, resturile vor fi transformate în compost, care se va adăuga ca fertilizator la rădăcină.

Totodată, pământul din jur trebuie săpat, pentru ca pomii să își poată face rezerve suficiente de apă, iar dacă toamna este una secetoasă, este indicat să îi udați suplimentar.

Diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză. Ce cantități se folosesc. Tabel concentrații

Protejarea tulpinilor

Tulpinile pomilor fructiferi trebuie protejate atât față de temperaturile care încep să varieze brusc, cât și împotriva atacului rozătoarelor.

În timpul iernii șoarecii și iepurii rod coaja pomilor, în special a celor mai tineri, atacând vasele prin care circulă seva, iar încălzirile și răcirile repetate provoacă și ele crăpături în scoarță.

Acestea pot deveni foarte ușor cuiburi pentru agenți patogeni, care vor face pomii să se usuce.

O soluție pentru această problemă o reprezintă vopsirea tulpinilor cu un strat subțire de var. În cazul tulpinilor mai mici, ele pot fi învelite cu plase.

Cum revigorăm o livadă secătuită de nutrienții din sol. Ce cantitate de substanțe nutritive consumă un pom fructifer pe an

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *