Cum se fac tăierile de limitare a înălțimii coroanei la pomii fructiferi
Anumite combinaţii de altoi-portaltoi pot să se dezvolte deosebit de viguros, atingând înălţimi ce fac dificile activităţile de îngrijire, dar şi recoltarea în zonele superioare.
Se întâmplă adesea ca tăierile de formare să se încheie odată cu limitarea creşterii în înălţime a şarpantelor şi a prelungirii trunchiului care între timp este posibil să fi atins o înălţime de 5 sau 6 m.
Pentru frânarea creşterii în înălţime a coroanelor se deviază crengile de schelet pe axe laterale, poziţionate orizontal. Totodată, această limitare se face prin transferarea vârfului pe ramificaţiile laterale.
În zonele de vârf unde au avut loc tăierile este stimulată creşterea mlădiţelor noi şi este astfel frânată creşterea în înălţime. În perioada următoare va fi evitată supraaglomerarea coroanei, prin scurtare şi suprimare.
Mlădiţele lungi de un an care se formează în şi sub locul tăieturii de deviere a axului ramificaţiei, vor fi îndepărtate anual prin tăiere.
La cireş este deseori posibil ca, în cazul limitării în înălţime, prelungirile crengilor de schelet să fie îndepărtate prin tăiere de-a lungul unui lăstar de un an al axei laterale. În aceste cazuri al unor soiuri de cireş, momentul aplicării lucrărilor de limitare a înălţimii poate surveni deja din al cincilea sau al şaselea an şi mai ales cand tăierile reductive anterioare au fost executate prea lung sau nu au fost aplicate deloc.
Întinerirea prin deviere
Este o metodă moderată de întinerire care nu provoacă o reacţie puternică a mlădiţelor tinere şi se aplică mai cu seamă la sâmburoase.
În cazul acestei metode se procedează ca la limitarea în înălţime a coroanei.
Prin tăierea cu fierăstrăul va fi îndepărtată cam o treime din volumul coroanei.
După alegerea unui punct de tăiere pe ax, în lemn de mai mulţi ani, deasupra unei ramificaţii laterale mai tinere, se va imagina un unghi de 120° cu vârful în punctul de tăiere.
Acolo unde laturile unghiului intersectează ramificaţiile laterale se vor practica tăierile (ceva mai sus sau ceva mai jos, acolo unde exsită o ramificaţie laterală care să preia axul ramificaţiei).
-
Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce ramuri se taie și ce se păstrează
-
Cele două tratamente care se aplică la pomii fructiferi după tăieri
-
Tăierile la pomii fructiferi. Cum se formează coroanele de tip vas
Explicații Heiner Schmid, un nume de referinţă atât printre pomicultorii amatori dar şi în cercurile de specialişti din Germania în lucrarea ”Pomii și arbuștii fructiferi. Lucrările de tăiere la sămânțoase, sâmburoase, arbuști”.
Pingback: Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023) – Atlas pentru casă și grădină