Grădină

Cum se face arătura de primăvară în grădină. Argumente pro și contra despre „Nebunia aratului”

Folosit de secole întregi, aratul solului în livezi și grădini este o lucrare agricolă importantă, care influențează semnificativ creșterea și producția plantelor.

În această perioadă grădinarii încep să își pregătească terenul pentru viitoarele recolte.

Utilizarea unor tehnici corecte de arat poate contribui la îmbunătățirea structurii solului, la creșterea fertilității acestuia și la reducerea eroziunii.Pregătirea:

 • Verificați temperatura solului: Asigurați-vă că solul are o temperatură optimă pentru arat. O temperatură prea scăzută poate compacta solul, iar una prea ridicată poate duce la pierderea umidității.
 • Alegeți uneltele potrivite: Utilizați o sapă, un motocultor sau un tractor, în funcție de mărimea grădinii și de specificul culturilor dumneavoastră.
 • Marcați marginile: Stabiliți cu precizie zonele care urmează a fi arate pentru a evita deteriorarea plantelor din jur.

Cum se face arătura:

 • Arătura superficială: Efectuați o arătură superficială, de aproximativ 10-15 cm, pentru a evita distrugerea structurii solului.
 • Întoarceți brazdele: Întoarceți brazdele pentru a expune straturile inferioare ale solului la aer și lumină solară.
 • Mărunțiți solul: Asigurați-vă că solul este mărunțit bine pentru a facilita plantarea și creșterea plantelor.

Trucuri:

 • Adăugați compost sau gunoi de grajd: Înainte de arat, încorporați compost sau gunoi de grajd pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.
 • Utilizați un mulci organic: Acoperiți solul cu un mulci organic după arat pentru a menține umiditatea, a suprima buruienile și a îmbunătăți fertilitatea solului.
 • Semănați siderate: Cultivați plante siderate (lupin, rapiță, muștar) pentru a fixa azotul în sol și a îmbunătăți structura acestuia.
 • Evitați aratul excesiv: Aratul excesiv poate compacta solul și reduce fertilitatea acestuia.

Sfaturi adiționale:

 • Respectați calendarul specific fiecărei culturi pentru lucrările de arat.
 • Consultați un specialist în horticultură pentru a primi sfaturi adaptate specificului grădinii dumneavoastră.

Argumente contra aratului

pregatire sol primavara

Ion Cazacu, un agricultor cu experiență din localitatea Bălți, Republica Moldova explică dezavantajele arăturii adânci a solului din grădină, recomandată de majoritatea specialiștilor.

Acesta menționează faptul că, în baza propriei experiențe, solul este supus deshidratării, iar bacteriile și fungii, ce asigură un circuit natural al stratului de cultivare își încetează activitatea.

Totodată, aerarea naturală a solului, care se face de către rădăcini și râme, este compromisă de arătura adâncă.

Mai multe detalii aiciDespre ”nebunia aratului”

Preocupat toată viața de „o problemă vitală pentru supraviețuirea omului pe această planetă”, profesorul american Edward H. Faulkner (1886-1964) a cercetat, prin observare și multiple experimente, modalitățile de îngrijire a solului.

După ce a lucrat mult timp în domeniul agricol, Faulkner a pus argumentat la îndoială folosirea plugului, în raport cu productivitatea și buruienile.

Acesta a propus ca alternativă folosirea „plugului cu disc”, care taie și încorporează materia organică în sol, mai degrabă decât să le îngroape adânc în subsol, asigurând un sol sănătos și fertil.

Mai multe detalii referitoare la opiniile lui Edward H. Faulkner, publicate în cartea „Nebunia aratului” aici

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *