GrădinăPomicultură

Cum se face corect susținerea pomilor fructiferi prin tutori. Ce perioadă obligatorie de sprijin recomandă profesioniștii

În perioada ulterioară plantării, pomii tineri au nevoie de susținere, oferindu-li-se astfel posibilitatea de a-și forma o rădăcină puternică și a se stabiliza în sol.

Totuși, tutorii nu ar trebui să fie permanent lângă pomi, trebuind să fie îndepărtați, la un moment dat, atunci când avem garanția că s-au fixat în mod corespunzător în sol, întrucât aceștia trebuie se legene liber în vânt, pentru a dezvolta trunchiuri mai puternice.

Pași importanți pentru susținerea pomilor prin tutori

Materiale necesare:

 1. Tutori: De obicei, se folosesc tije de metal, bețe din lemn sau chiar tije de bambus ca tutori. Acestea trebuie să fie suficient de solide pentru a susține greutatea pomului și să reziste condițiilor meteorologice.
 2. Legături: Folosiți materiale moi și flexibile, cum ar fi bandă de rafie sau sfori din material textil, pentru a lega ramurile de tutori.

Pași pentru susținerea pomilor:

 1. Înfigeți tija de susținere: La momentul plantării, instalați tija de susținere în pământ, lângă rădăcinile pomului. Asigurați-vă că este stabilită și bine ancorată în sol pentru a susține pomul în viitor.
 2. Stabilizați pomul: După plantare, fixați pomul de tija de susținere folosind materiale de legare moi. Legați-le strâns, în formă de 8, dar permiteți o scurtă mișcare pentru dezvoltare naturală a pomului.
 3. Verificați și reajustați legăturile: La fiecare câteva luni, verificați legăturile și ajustați-le pe măsură ce pomul crește. Asigurați-vă că nu strangulează sau rănește ramurile și lasă loc pentru creștere.
 4. Stimulați creșterea verticală: Dacă doriți ca pomul să crească într-o anumită direcție, ghidați ramurile tinere în sus, folosind legături moi. Asigurați-vă că nu îndoiți ramurile într-un unghi prea ascuțit, deoarece aceasta poate provoca daune.

DE INTERES: Dacă introduceți tutorii lângă pom după ce au fost plantați luați în calcul și posibilitatea că puteți răni rădăcina acestuia.

sprijin pomi

Perioada obligatorie pentru susținere

Susținerea pomilor prin tutori este necesară în primele câteva ani de la plantare, până când pomul devine suficient de puternic și se poate susține singur. Aceasta poate varia în funcție de tipul de pom, dar de obicei, primii 2-3 ani sunt critici pentru a asigura o creștere sănătoasă.

Deși pomii ar trebui să se descurce singuri după un sezon de creștere, momentul exact va varia în funcție de specie, deoarece unii se pot dezvolta mai repede decât alții.

Perioada optimă la care aceștia vor fi îndepărtați de lângă pomi diferă în funcție de anumite variabile legate de stadiul de dezvoltare, dar și de expunerea la vânturi puternice.

Sfaturi de la profesioniști

Recomandări de la specialiștii din cadrul Pepinierelor Roman, cu privire la sistemele de susținere a pomilor:

Când vorbim de sisteme de susținere sau de tutori pentru pomii fructiferi trebuie știut că orice pom are nevoie de susținere cel puțin în primii 2-3 ani de la plantare.

Nevoia unui sistem de susținere este dictat și de portaltoi și/sau tipul de coroană urmărit, astfel:

 • Orice măr altoit pe M9 sau pomi altoiți pe portaltoi pitici au nevoie de susținere permanent, deoarece acești pomi nu se pot susține singuri.
 • Orice pom a cărui coroană este condusă sub forma ax (lider central), cel puțin în primii 4-5 ani până pomul își formează rădăcini puternice
 • Pomii altoiți pe M9, M26, Gisela 5 și 6 au nevoie de susținere temporara 3-5 ani, fiind pomi semi-pitici dacă sunt în gospodărie. În câmp deschis aceștia pot avea nevoie de susținere permanentă.
 • Pomii care au suferit o transplantare in anul 3-5 vor avea nevoie de un tutore solid, pentru că la transplantare rădăcinile lor au fost mult reduse.
 • Susținere temporară 2-3 ani pomii altoiți pe portaltoi semiviguroși (MM106, Gutui A, St.Juliene, Colt) fiind suficient un tutore.
 • Nu este necesar sistem de susținere pomilor altoiți pe portaltoi sălbatic adică cei altoiți pe prun sălbatic, corcoduș, păr pădureț, cireș păsăresc, etc. Aceștia formează un sistem radicular puternic care va susține viitorul pom.

De ce nu se prind pomii fructiferi. 10 lucrări esențiale după plantare

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *