Grădină

Cum se face dezinfectarea de primăvară a solului în grădină, sere și solarii

Pentru prevenirea si combaterea bolilor la legume (precum mana de sol  și căderea plăntuțelor) recomandam urmatoarele tratamente:

  1. Dezinfectarea solului cu 2-3 zile inainte de semănat, cu următoarele fungicide:
  • Captadin 80 WDG – 0,15%   sau
  • Folpan 80 WDG – 0,2%.

Solul se umezește cu soluție – 3,0-5,0 litri/metrul patrat.

  1. După semănat, la primul udat se umezește substratul cu Previcur Energy – 0,1% – 3,0 litri de solutie/metrul patrat.
  2. După răsărire, cand plăntuțele au 2-3 frunze adevarate se stropesc cu Previcur Energy – 0,1% + un ingrasamant foliar Aminofeed Super – 0,3- 1,0%.
  3. La repicare – tratarea solului inainte de repicare cu unul dintre fungicidele: Previcur Energy – 0,1% sau Captadin 80 WDG – 0,15% – se stropeste solul cu 4,0-5,0 l solutie /mp.
  4. După repicare se aplica plantelor un tratament cu fungicid Captadin 80 WDG – 0,15% + ingrasamant foliar Aminofeed Super – 0,3-1,0 %.

In vegetatie se continua cu tratamente in functie de bolile care pot aparea.


Tratamentele de iarnă la pomii fructiferi. Schemă actualizată 2023

Tratamentele menționate previn inclusive două boli extrem de periculoase pentru culturile de legume si anume:

  • mana de sol  (Phytophthora parasitica)
  • caderea plantutelor (Pythium ultimum)

Cele doua boli apar in special in spatiile protejate – sere, solarii etc.- dar pot aparea si in spatii deschise, gradini.

Se intalnesc la cele mai importante specii legumicole: tomate, castraveti, vinete, ardei, varza.

Conditiile favorabile dezvoltarii bolilor sunt umiditatea excesiva si temperaturile ridicate.

Transmiterea celor doua boli de la un an la altul se face prin sporii de rezistenta ai ciupercii din sol iar in vegetatie, de la o planta la alta, prin sporii dusi de apa din sol.

Mana de sol – sau putrezirea radacinilor, tulpinilor si fructelor se manifesta astfel:  in prima faza se brunifica varful radacinii principale si a celor secundare urmata de brunificarea bazei tulpinii, vestejirea si moartea plantelor. Pe frunze apar pete verzi cenusii care se maresc si duc la caderea aparatului foliar. Fructele capata un aspect marmorat cu un putregai umed pe suprafata lor, ele nu ajung la coacere, se strica si cad pe jos.

Caderea plantutelor  – se datoreaza unei ciuperci si provoaca  putrezirea plantutelor de rasad. Apare de la colet (zona dintre radacina si tulpina) spre radacina si spre tulpina. Odata instalata boala plantutele atacate sunt distruse, ele sunt verzi darradacina si o zona din colet si tulpina este putrezita si macerata. Plantutele se culca sau se prabusesc pe pamant.

Aveti grija de plantele dumneavoastra!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *