LegumiculturăSfatul Popular

Cum se făcea bulionul acum 150 de ani. Rețeta veche originală, cu două fierberi

Ziarul Albina, din 28 noiembrie 1877, publică o ”Rețetă pentru facerea bulionului de pătlăgele roșii”.

Care sunt pașii pentru a face bulion:




Pătlăgelele roșii se spală și se pun într-o putină, după care se zdrobesc cu mâna.

Se adaugă un kilogram de sare și se lasă 24 ore, după care se scurg;

Se adaugă ceapă, usturoi, piper negru, cimbru, foi dafin;

Se fierbe o oră, apoi se lasă la răcit;

Se trece amestecul printr-o sită și se fierbe din nou 2 ore, amestecând, pentru a nu se prinde;

Se verifică când este fiartă atunci când, fiind luată cu lingura, nu se mai văd urme de apă;

Capacele sticlelor sau borcanelor se sigilau cu ceară roșie.

Varză acră la butoi. Metoda veche din anul 1933

Articol original:

Rețetă pentru facerea bulionului de pătlăgele roșii.

Luați 500 pătlăgele roșii bine copte, spălați-le și aruncați-le într-o putină, strivindu-le cu mână; puneți încă ca 1 kilo sare, lăsați-le 24 ore, apoi scurgeți apa. Puneți-le pe foc cu 5 cepe, câți-va căței de usturoiu, piper negru, câte vă crăculițe de cimbru, 5-6 foi de dafin. După ce au fiert ca un ceas, se scote de pe foc și se lasă să se recésca. Când bulionul va fi rece se trece prin sită și se fierbe iar ca 2 ore, mestecând necontenit ca să nu se ardă. Se cunosce că e gata când câdend de pe lingură o lasă curată și nu se mai vede apă într’însa. Acest bulion pote fi ținut în sticlă sau borcan. El trebue astupat bine cu ceră roșie.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *