GrădinăLegumicultură

Cum se optimizează polenizarea roșiilor în solar și grădină

Polenizarea este un proces esențial pentru obținerea unei recolte bogate de roșii în sere, solarii și grădini. O polenizare corectă și eficientă poate duce la o producție mare și de calitate, în timp ce o polenizare insuficientă poate duce la o producție slabă și la plante subdezvoltate.

În acest articol, vom explora cum se poate optimiza polenizarea roșiilor în spații protejate și grădini.

Ce este polenizarea?

Polenizarea este procesul prin care polenul este transferat de pe partea masculină a plantei (stamenele) pe partea feminină (stigma) a aceleiași sau a unei alte plante.

Acest proces este esențial pentru producția de fructe și semințe la majoritatea plantelor cu flori.

De ce este importantă polenizarea la roșii?

Roșiile sunt plante auto-fertilizante, ceea ce înseamnă că polenul poate fi transferat între stamene și stigma aceleiași flori sau a unei flori diferite de pe aceeași plantă. Cu toate acestea, pentru a obține o producție mare și de calitate, este necesar să existe o polenizare adecvată între plante.

O polenizare eficientă poate crește randamentul și calitatea culturii de roșii, prin asigurarea unei distribuții uniforme a polenului pe toate florile. Aceasta poate fi realizată prin utilizarea mai multor tehnici și practici, cum ar fi polenizarea manuală, utilizarea plantelor companioane și a insectelor polenizatoare.

Calendarul legumicultorului. Grafic privind perioadele de semănare, repicare și plantare pentru tomate


Tehnici de polenizare

Polenizarea naturală

Aceasta este metoda prin care vântul sau insectele polenizează florile de roșii. Această metodă este cea mai obișnuită în culturile de roșii în aer liber sau spații protejate cu aerisire.

Polenizarea manuală

Polenizarea manuală este o tehnică eficientă pentru a asigura o polenizare adecvată în roșii. Aceasta implică transferul manual al polenului între florile de roșii cu ajutorul unei pensule sau a degetelor.

Pentru a poleniza manual o floare de roșie, trebuie să îndepărtați cu grijă petalele și să găsiți staminele. Apoi, cu ajutorul unei pensule sau a degetelor, colectați polenul de pe stamine și transferați-l pe stigmele aceleiași sau a altor flori.

Polenizarea manuală poate fi utilizată cu succes în sere sau grădini mici, unde numărul de plante de roșii este redus.

Polenizarea cu ajutorul vibrațiilor

Aceasta este o metodă în care florile de roșii sunt expuse la vibrații cu ajutorul unor dispozitive speciale, cum ar fi vibrații sonice sau cu ultrasunete. Aceste vibrații ajută la eliberarea polenului și la creșterea eficienței polenizării. Varianta simplă este de mișcarea manuală a sârmelor pe care se face palisarea ori a fiecărei plante.

Utilizarea plantelor companioane

Plantarea plantelor companioane în apropierea roșiilor poate fi o modalitate eficientă de a atrage insecte polenizatoare și de a îmbunătăți polenizarea. Unele plante care pot fi plantate alături de roșii sunt busuiocul, menta și floarea soarelui.

Aceste plante vor atrage albine, bondari și alte insecte polenizatoare. În plus, plantele companioane pot oferi și alte beneficii, cum ar fi protecția împotriva dăunătorilor și îmbunătățirea calității solului.

Utilizarea insectelor polenizatoare

Insectele polenizatoare, cum ar fi albinele și bondarii, sunt esențiale pentru o polenizare eficientă în culturile de roșii. Aceste insecte pot fi atrase prin plantarea plantelor companioane, dar și prin utilizarea unor adăposturi și hrană pentru insecte.

Există și posibilitatea achiziționării de colonii de albine sau bondari pentru a îmbunătăți polenizarea. Acestea pot fi plasate în apropierea culturilor de roșii și pot fi hrănite cu zahăr sau miere.

În plus, pe piață mai există o serie de substanțe de stimulare a polenizării ce folosesc bor si magneziu, crescând considerabil perioada de viață a florii și, implicit, creșterea timpului de polenizare.

Beneficiile tratării semințelor cu apă caldă. Studii privind culturi de roșii și ardei fără patogeni


Factori care pot afecta polenizarea în roșii

Există mai mulți factori care pot afecta polenizarea în culturile de roșii, precum:

  • Temperatura – temperaturile scăzute sau ridicate pot afecta activitatea insectelor polenizatoare și pot duce la o polenizare insuficientă.
  • Umiditatea – o umiditate ridicată poate afecta calitatea polenului și poate duce la o polenizare slabă.
  • Calitatea solului – solul sărac poate duce la plante subdezvoltate și poate afecta producția de flori și fructe.
  • Utilizarea pesticidelor – utilizarea excesivă a pesticidelor poate afecta activitatea insectelor polenizatoare și poate duce la o polenizare insuficientă.
  • Absența plantelor companioane – absența plantelor companioane poate duce la o scădere a numărului de insecte polenizatoare și poate afecta polenizarea.

În situații extreme se poate ajunge la avortarea florilor la roșii, care poate fi cauzată de:

  1. Temperaturi ridicate – temperaturile prea ridicate pot afecta procesul de polenizare a florilor de roșii și pot duce la avortarea acestora.
  2. Umiditate scăzută – lipsa umidității poate duce la uscarea florilor și la avortarea acestora.
  3. Deficiențe de nutrienți – lipsa anumitor nutrienți, cum ar fi calciul sau borul, poate afecta dezvoltarea florilor și poate duce la avortarea acestora.
  4. Atacul de boli și dăunători – anumite boli sau dăunători pot afecta dezvoltarea florilor și pot duce la avortarea acestora.
  5. Polenizare inadecvată – o polenizare inadecvată poate duce la avortarea florilor de roșii.

Concluzie

Polenizarea este un proces esențial în creșterea roșiilor în sere și grădini. O polenizare adecvată poate duce la o producție mare și de calitate, în timp ce o polenizare insuficientă poate duce la o producție slabă și la plante subdezvoltate. Toate metodele de polenizare prezentate sunt importante în culturile de roșii, iar alegerea celei potrivite depinde de condițiile de cultură și de abilitățile cultivatorului. Este important să luăm în considerare factorii care pot afecta polenizarea și să încercăm să îi controlăm, astfel încât să putem obține o producție mare și de calitate.

Semințe care încolțesc în interiorul roșiilor. Ce este germinarea în faza vivipanică a tomatelorÎntrebări frecvente (FAQs)

Ce este polenizarea și de ce este importantă în culturile de roșii?

Polenizarea este procesul prin care polenul este transferat de pe partea masculină a plantei (stamenele) pe partea feminină (stigma) a aceleiași sau a unei alte plante.

Cum se poate face polenizarea manuală în culturile de roșii?

Polenizarea manuală poate fi realizată prin transferul polenului de pe stamene pe stigma cu ajutorul unei mici pensule. Este important să se facă acest lucru în timpul dimineții, când florile sunt deschise și polenul este cel mai activ.

Ce plante companioane pot fi utilizate pentru a atrage insecte polenizatoare în culturile de roșii?

Plantele companioane care pot atrage insecte polenizatoare includ busuiocul, menta, lavanda, flori de mac, flori de in și alte flori colorate.

Care sunt factorii care pot afecta polenizarea în culturile de roșii?

Factorii care pot afecta polenizarea includ temperatura, umiditatea, calitatea solului, utilizarea pesticidelor și absența plantelor companioane.

Ce se poate face pentru a îmbunătăți polenizarea în culturile de roșii?

Pentru a îmbunătăți polenizarea în culturile de roșii se pot utiliza diverse tehnici și practici, cum ar fi polenizarea manuală, utilizarea plantelor companioane și a insectelor polenizatoare. De asemenea, este important să se controleze factorii care pot afecta polenizarea, cum ar fi temperatura, umiditatea, calitatea solului și utilizarea pesticidelor.

Carența de calciu la roșii. Cum mărim productivitatea terenurilor pe care le deținem

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Cum se optimizează polenizarea roșiilor în solar și grădină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *