GrădinăPentru casăSfatul Popular

Cum se păstrau acum 90 de ani zarzavaturile pentru iarnă. Metoda uitată a gropii arse

Presa de acum 90 de ani (ziarul Albina, din 27 octombrie 1933) prezintă în cadrul articolului ”Păstrarea zarzavaturilor pentru iarnă” metode interesante și inedite, ce au fost uitate în zilele noastre, cu privire la conservarea rădăcinoaselor și foioaselor.


Metodele de la acea vreme se refereau la păstrarea în pivnițe uscate și bine aerisite sau îngropate în pământ în gropi adânci de un metru care ”se bat cu maiul și se ard cu paie sau vreascuri”.

Secretele bunicii, de păstrare a fructelor proaspete în borcane

Mai jos prezentăm articolul original, cu păstrarea ortografiei originale:
Păstrarea zarzavaturilor pentru iarnă

Intre legume sunt unele cari se pot păstra în stare proaspătă pentru iarnă, fără să fie nevoie a le pune în borcane sau cutii, ci se păstrează în pivnițe uscate și bine aerisite, îngropate în pământ sau în nisip.

Aceste zarzavaturi sunt rădăcinoasele (pătrunjelul, păstârnacul, morcovul, țelina, sfecla, ridichea și hreanul), apoi cele foioase (varza albă și roșie, prazul și conopida).

Iată cum trebuie să se facă păstrarea acestor zarzavaturi:

După ce le-am scos din grădină le curățim bine de toate frunzele verzi și lăsăm numai frunzele din mijloc. Curățim și rădăcinile subțiri, fără a strica din coaje. Aducem în pivnița nisip uscat și cernut și-l așezăm în strat gros de 30—40 cm. In nisip îngropăm numai rădăcina, așezată așa cum crește în grădină. Frunza trebuie să rămână în afară.

Gropile se sapă adânci de un metru, se bat cu maiul și se ard cu paie sau vreascuri. Lărgimea și lungimea lor se face după trebuință. Zarzavaturile sunt așezate în rânduri, unul este altul, până complectăm groapa. Intre straturi se pune nisip. Deasupra așezăm scânduri și peste ele un strat gros de pământ, cu înclinare, pentru scurgerea apelor din ploaie și zăpadă.

Să nu punem, paie sau coceni, căci își fac șoarecii cuib în ele. Pentrucă zarzavaturile acestea au multă apă în ele, și pentru că lipsa de aer le poate strica, vom avea grije ca să lăsăm o răsuflătoare, făcută dintr’un mănunchi de nuiele subțiri, pe unde să iasă umezeala și să pătrundă aerul.

Sfaturi vechi de peste 100 de ani, despre cultivarea morcovilor și pătrunjelului

Cum păstrăm cartofii peste iarnă dacă nu avem beci. Metoda folosită de secole, prin îngropare în pământ

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *