Cum se păstrează morcovii peste iarnă. Metode populare
Aveți o produție bună de morcovi și vă gândiți care este cea mai bună metodă să îi păstrați în stare proaspătă pe durata iernii?
Iată câteva soluții, pe care trebuie să le adaptați la cantitate și condițile de depozitare de care dispuneți:
Cea mai populară metodă de păstrare a morcovilor, testată din generație în generație, de pe vremea străbunicilor, este cea de conservare în nisip.
Cum procedăm?
Alegeți un recipient (de preferat nu din metal, întrucât acesta cva genera diferențe de temperature și va menține umiditatea mai mare decât este necesar). Pe fundul acestuia puneți un strat de nisip, de aproximativ un centimetru și așezați cu grijă un strat de morcovi, care să nu se tingă, pe cât posibil, unul de celalalt. Turnați nisip până cand acoperiți morcovii și apoi continuați așa până umpleți vasul. Deasupra vasul trebuie să fie acoperit cu nisip. Plasați recipientul într-un loc răcoros și după ce extrageți morcovii pe care îi utilizați reașezați nisipul.
Metoda este valabilă și pentru alte rădăcinoase, precum patrunjel, hrean, etc.
UTIL
Atunci când pregătiți morcovii pentru depozitare nu îi spălați și puneți doar legumele sănătoase.
Metoda în borcan de sticlă
Într-un borcan de sticlă mai mare se pun morcovii uscați, sănătoși și deasupra acestuia se așează o strachină din lut nesmălțuită, cu apă, care se completează periodic, pentru a asigura umiditatea necesară.
Conservare în saci de plastic
O metodă simplă este de a alege morcovii sănătoși, care se lasă în forma în care au fost scoși din pământ și se introduc în saci de plastic care se depozitează în beci.
Păstrarea morcovilor în hârtie de ziar
Morcovii se învelesc în hârtie de ziar și se pun în pungi de plastic care nu se leagă la gură. Stau bine în beci până în vară, ba chiar scot și frunzulițe.
Oricare dintre metodele enumerate o veți alege, e bine să știți că pe durata iernii morcovii au nevoie trei condiții esențiale pentru a se păstra:
- un loc cu umiditate ridicată;
- temperatură de maxim 5-6 grade Celsius;
- locul de păstrare să fie bine aerisit.
De unde provin morcovii
Locul inițial în care au apărut morcovii este Asia, primele date cu privire la apariția acestor legume extrem de populare în Europa fiind din secului XII.
În prezent, în funcție de perioada de recoltare găsim morcovi timpurii, semitimpurii, târzii și semitârzii.
Institutele de cercetare din România au creat, de a lungul timpului mai multe varietăți de soiuri, aclimatizate pentru condițiile de sol și temperatură, cele mai populare fiind Bucovina, Cehlau, Astral și Nabuco.
Pingback: Morcovii negri aduc o notă excentrică în farfurie și beneficii pentru sănătate – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: 3 soiuri de morcovi roșii care pot fi cultivate și în România. Cu ce se deosebesc de cei obișnuiți – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Sfaturi vechi de peste 100 de ani, despre cultivarea morcovilor și pătrunjelului – Atlas pentru casă și grădină