Cum se păstrează mustul peste iarnă. Metoda must tăiat
Copii și adulți de toate vârstele consideră mustul ca fiind una din cele mai bune și naturale băuturi, dar care, din păcate, se poate consuma doar în perioada imediat următoare culegerii strugurilor.
Dacă într-o primă fază sucul de struguri are un gust dulceag, dupa 1-2 zile drojdiile încep să își facă treaba și să mustul începe să se aciduleze.
Aceasta este etapa în care gospodinele caută soluții pentru a păstra, peste iarnă, mai multe sticle sub formă de must.
DE INTERES Ce fac drojdiile din sucul de struguri, cum se face tranziția din must în vin:
Particulele de drojdie se comportă ca niște ”mini-făbricuțe”, care transformă zahărul aflat în struguri în alcool.
Prepararea mustului pentru iarnă
Metoda ”must tăiat”
Jumătate din cantitatea de must pe care vrem să o păstrăm peste iarnă o punem într-o oală la fiert, la foc mic și o aducem aproape de punctul de fierbere. Spuma care se formează se îndepărtează cu o spumieră.
Atunci când mustul nu mai face spumă se ia de pe foc și se amestecă cu cealaltă jumătate, rece.
Cantitatea rezultată se pune în sticle sau bidoane de plastic și se depozitează într-un loc rece. Metoda garantează păstrarea sub formă de must și doi ani.
Metoda fierberii
Mustul se fierbe până când nu mai face spumă, după care se lasă la răcit și se îmbuteliază în sticle ce vor fi ținute în locuri răcoroase.
Metoda ”must congelat”
Dacă aveți loc în congelator puneți mustul în sticle si lăsați-l aici până iarna. Lichidul poate fi consumat după ce se decongelează.
Metoda păstrării mustului cu ajutorul hreanului
În 50 litri de must se pun 0,5 kg de hrean ras. Lichidul se lasă în această formă la loc răcoros timp de două săptămâni, după care se trage în sticle.