Pentru casăSfatul Popular

Cum se puneau murăturile acum 100 de ani, fără saramură. Trucul pentru ca moarea să nu se ”întindă”

Ziarul ”Albina”, din 1 septembrie 1923, conține în articolul ”Cum se fac murăturile”, o metodă folosită la acea vreme, în care nu se folosea direct saramură.

Astfel, în butoaie se puneau: varză curățită bine, amestecată cu mărar, foi de țelină, cimbru, fire de usturoi, bucăți de hrean și o mână de sare.




Procedura continuă apoi cu alt rând și tot așa, până se umple vasul.

După ce și-a luat sare, peste 2 zile, butoiul cu varză se umple cu apă foarte curată, i se pune teasc și se pritocește de 2 ori pe săptămână, până se acrește. La pritocit i se mai adaugă sare, dacă trebuie.

De ce face varza murată floare. Folosește trucurile de pe vremea străbunicilor și vei avea murături gustoase până la Paște

Trucuri inedite

Pentru ca moarea (zeama de varză) să nu se băloșească sarea se coace în foc.

Când dorim ca varza să se mureze repede, o umplem cu apă călduță. Când o umplem cu apă rece, se murează mai târziu.

Cum se făcea bulionul acum 150 de ani. Rețeta veche originală, cu două fierberi

Același articol prezintă și prepararea bulionului, în care se prezintă și o modalitatea folosită la acea vreme, puțin întânită astăzi, respectiv turte din roșii uscate: ”Dacă avem a pune bulionul în sticle îl lăsăm mai des legat, dacă vrem să-l facem turte, îl legăm mai bine și apoi se usucă la soare”.



Articol original:

Cum se fac murăturile

Murăturile se fac, punând verdețuri, zarzavaturi , saramură, ori  în oțet.

Varza (curechiul) se pune la acrit în putini mai mari: un rând de varză curățită bine, amestecată cu mărar, foi de țelină, cimbru, fire de usturoiu, bucăți de hrean și o mână de sare , apoi alt rând și tot așa, până se umple vasul.

După ce și-a luat sare, peste 2 zile varza se umple cu apă foarte curată, i se pune teasc și se pritocește de 2 ori pe săptămână, până se acrește. La pritocit i se mai adaugă sare, dacă trebue.

Sarea se coace în foc, ca să nu se tragă (întindă) moarea (zeama de varză). Pentru ca moarea să fie roșie, ca vinul cel profit, se pun în vas și câteva căpățâni de varză roșie.

Când avem nevoe ca varza să se mureze repede, o umplem cu apă ceva călduță ; când o umplem cu apă rece, se murează mai târziu.

Trăgând varza pe gealău sau tăind-o mărunt, frecând-o cu sare și apoi punând o la putinică, sub teasc, se murează foarte repede — o avem în loc de salată — dar nu ține mult.

Bulionul se face din pătlăgele (tomate) roșii, coapte bine. Se spală bine pătlăgelele, se pun la fiert până se fac chiseliță, apoi se dau prin ciuri ca să rămână sămânța și polițele.

Zeama se pune apoi la foc moale și se fierbe, mestecându-se cu lopățica, până se leagă bine.

Dacă avem a pune bulionul în sticle îl lăsăm mai des legat, dacă vrem să-l facem turte, îl legăm mai bine și apoi se usucă la soare.

Metoda simplă și de efect a bunicii. Cum se păstrează usturoiul aromat pe termen lung

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *