Grădină

Cum se realizează simplu pichetarea terenului înainte de plantarea pomilor

Dacă aveți în plan să înființați o livadă, mai mare sau mai mică, o primă etapă pe care o veți lua în considerare este să alegeți locul în care vor fi plantați pomii sau arbuștii.

Dacă veți face o pichetare urmată de repichetare, copacii vor fi aliniați perfect, aspect ce va da o notă de ordine ”militară” în livadă.

Ce este pichetarea și repichetarea

Pichetarea este lucrarea agricolă prin care veți marca terenul în locul în care vor fi făcute gropile de plantare.

Repichetarea este o a doua pichetare, prin care se va stabili poziția exactă a pomilor și arbuștilor în gropi, pentru o aliniere perfectă a acestora.

Sisteme de pichetaj

Cel mai cunoscut sistem de pichetare a pomilor este cel denumit ”tabla de șah”. Pomii vor fi așezați la distanțe egale între ei, cel mai popular fiind de 4×4 metri.

Pichetajul în benzi este în special în plantațiile intensive, unde există rânduri foarte lungi. Distanţa dintre benzi este cuprinsă între 2,5 și 3,5 m, între pomi pe rând de 0,8-1,2 m, iar între rândurile din bandă de 1-1,5 metri.

Primul pas în ambele variante este trasarea unei linii de reper, care va determina una dintre laturi. Ulterior, în unghi de 90 de grade se va trasa a doua linie. În același mod vor rezulta toate cele 4 laturi ale livezii.

Puteți verifica dacă dreptunghiul este corect poziționat prin măsurarea diagonalelor, care trebuie să fie egale.

Ulterior, se vor trasa rândurile din interior, cu atenție să existe paralelism între ele și unghi de 90 de grade față de laturile exterioare.

Ce materiale folosim

Pentru pichetare se folosesc sfoară, țăruși din lemn sau metal și ruletă. Gropile pot fi săpate manual sau cu ajutorul unui motoburghiu.

Când se face pichetarea terenului

Pichetarea se va face cu o lună înainte de plantarea pomilor, pentru a da posibilitatea locurilor să se aereze și sterilizeze. Totodată, ploile vor aduce un aport de substanțe benefice pomului, în zona rădăcinilor. Cu două săptămâni înainte de plantarea pomilor gropile se umplu cu pământ și gunoi de grajd.

Pe terenurile plane, rândurile de pomi se orientează în direcția Nord – Sud sau în plan paralel cu direcţia vântului dominant.

În sistemul superintensiv de cultură a pomilor, cu distanţe de plantare pe rând de un metru, se pichetează numai capetele de rânduri. Pe linia rândului se sapă (mecanizat) câte un şanţ, în care locul pomilor se stabileşte cu ajutorul sârmei gradate.

Pe terenurile aflate în pantă se va stabili în primul rînd linia de bază, perpendiculară pe  direcția de înclinare a terenului. În capetele acestei linii se ridică perpendiculare, care trebuie să fie egale ca lungime.

Dacă terenul are o dimensiune mare, după ce se delimitează parcela, suprafața ei se împarte în sectoare cu o lățime stabilită de d-voastră, a căror încadrare se verifică. Se pichetează apoi capetele de rânduri la distanțele stabilite, urmând ca pentru pichetarea interioară (pe rânduri) să se folosească o panglică.

Vezi și:

Cum și când se plantează pomii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum se realizează simplu pichetarea terenului înainte de plantarea pomilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *