FloriGrădină

Cum se udă florile iarna. Plante de gradină rezistente la frig

Se apropie anotimpul rece și vă întrebați care este intervalul de udare a acestora sau care rezistă la frig în grădină. În primul rând, trebuie să știți că sunt soiuri de flori care rezistă iarna fără probleme în aer liber, dar și altele care trebuie mutate în zone protejate de ger.

În funcție de zona în care vor fi plasate pe durata perioadei reci (în apartament, afară sau într-o magazie sau beci cu temperatură constantă), trebui stabilit un interval de udare.

Udarea corectă a plantelor iarna este importantă, întrucât absența apei sau surplusul pot dăuna în egală măsură.

Totodată, fiecare tip de floare are necesități proprii în ceea ce privește temperatura sau cantitatea de apă administrată.

În mare măsură, florile intră pe dura iernii într-o perioadă de repaus vegetativ, context în care nu au nevoie de cantități mari de apă, ci doar de strictul necesar pentru a menține rădăcinile în stare bună până în primăvară, când se vor porni din nou în dezvoltare.

De aceea, udarea florilor ar trebui să fie făcută cu cantități mici de apă la interval de 2-4 săptămâni.

Excepția este dată de florile care stau iarna la căldură (în apartament) și mai ales când au o perioadă în care înfloresc, sens în care udarea va fi făcută la 4-5 zile.

O idee bună este ca în perioada anterioară sezonului rece să efectuați un tratament preventiv cu insecticide și antifungice și totodată să mai reduceți din coronament.

Semnale transmise de plante, legate de udare

Cel mai bun semnal legat de udarea florilor pe toată perioada anului este dată de acestea. Dacă veți urmări periodic evoluția lor și veți ține cont de semnalele transmise de plante veți ști să setați singuri intervalul de udare și cantitatea de apă.

Apă prea multă. Mucegaiul apărut în zona de pământ unde se află rădăcina este un semn clar că planta  are prea multă apă. Totodată, planta va stagna din dezvoltare, iar părți din aceasta afectate de surplusul de apă (frunze, tulpini, rădăcini) putrezesc sau mucegăiesc. Un alt semnal dat de udarea în exces este dată de faptul că frunzele plantei devin moi.

Udarea insuficientă vă va fi semnalată, în primul rând, de frunzele care au tendința să se strângă spre interior și ulterior se ofilesc. Astfel, planta reduce zona de contact cu lumina pentru a economisi cantitatea prea mică de apă pe care o gestionează. Alte semnale privind udarea insuficientă sunt date de stagnarea creșterii frunzelor și îngălbenirea lor, bobocii se ofilesc și cad.

Plante de gradină rezistente la frig. Flori de iarnă care rezistă afară

Există flori care nu sunt afectate de frig și vă ajută să ornați locuința și în perioada rece. Iată câteva exemple:

 • Ciclaminele – plante care infloresc iarna sau primavara devreme
 • Iernita – Eranthis hyemalis
 • Crăciunițele (Trandafirii Crăciunului)
 • Daphne odora – arbust care înfloreşte iarna sau primăvara devreme
 • Iasomia de iarna – plantă cu flori galbene parfumate
 • Hamamelis virginiana sau Nucul Vrăjitoarelor
 • Ghioceii – flori de iarna, vestitorii primăverii
 • Erica carnea – flori de iarna
 • Camelie

Cele mai multe dintre plantele de interior au nevoie de umiditate moderată în perioada de repaus vegetativ, cum ar fi: palmier, ficus, filodendron, aspidistra, syngonium, chlorophytum, citrice, aamioculcas, monstera, tradescantia, ferigi sau spathiphyllum. Aceste plante pot fi udate atunci când solul din vase se usucă la o adâncime de 2-3 cm.

Plante precum aloe vera, cactus, sansevieriya, euphorbia, haworthia, agave, arborele de jad, gaster, muşcate, hoya sau kalanchoe au o nevoie redusă de umiditate, astfel încât se pot uda numai atunci când substratul din ghiveci este complet uscat. Cactuşii, de exemplu, în condiţii de iernare, la temperaturi care nu depăşesc 14°C din noiembrie până în mai, nu are nevoie deloc de apă.

Cum se face udarea plantelor. Reguli de bază

Udarea prin imersie sau prin partea de jos a ghiveciului se realizează prin scufundarea ghiveciului în vase cu apă mai mari. Ghiveciul se menține în apă timp de aproximtiv 15 minute. Această metodă ajută la transportarea sărurilor minerale în partea de sus a ghiveciului.

Udarea în partea de sus a ghiveciului, prin turnare, ajută plantele să absoarbă într-un ritm rapid substanțele nutritive din substrat.

Reguli la udare

 • plantele nu vor fi udate cu apă rece, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei;
 • nu lăsaţi excesul de apă pentru o lungă perioadă de timp în tăviţă, altfel rădăcinile vor putrezi;
 • udarea ar trebui să fie făcută în timp util şi abundentă, deoarece substratul ar trebui să se ude uniform şi, cu o irigare slabă, apa nu va înmuia solul, ea va curge pe lângă substratul uscat din ghiveci

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Cum se udă florile iarna. Plante de gradină rezistente la frig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *