Grădină

Cum și când se plantează pomii

Dacă doriți să înlocuiți un pom uscat, să plantați într-un loc liber un copac sau chiar să vă înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, trebuie să țineți seama de prima regulă de bază: copacii se plantează în perioada de repaus vegetativ.

Perioada optimă de plantare a pomilor este 20 octombrie – 25 noiembrie și se poate prelungi până la survenirea înghețului la sol.

Prima operație este legată de pichetare (stabilirea distanței de plantare și marcarea locului unde urmează să fie executată groapa de plantare).  Distanța de plantare se stabilește în funcție de tipul de portaltoi folosit de pepiniera de unde îl cumpărați și de speciile pe care urmează să le plantați.

În situația în care se plantează diversificat se recomandă să optați pentru distanța minimă de plantare 4/3 metri ( 4 metri intre rânduri si 3 metri intre pomi/rând).

Cum facem gropile de plantare

Gropile de plantare se vor executa cu cca. 2 – 3 săptamâni înainte de plantare, pentru a activa microflora din sol si aerarea pamantului și se vor săpa cât mai generoase, respectiv un cub cu laturile de cca. 50-60 cm. Gropile pentru pomii fructiferi trebuie sa aiba 60/60/60 cm.

Este indicat să vă procurați mraniță (gunoi de grajd vechi de cel putin 1 an vechime), care se va adăuga pe fundul gropilor, respectiv o galeată de 15 litri mraniță/groapa de plantare.

Hidratarea înainte de plantare

Odată achiziționat materialul săditor este indicat să-l stratificați pentru o perioadă de cca. 24 – 48 ore pentru o bună hidratare, respectiv se va săpa un șanț lat de cca. 50 cm lățime și 50 cm adâncime, în care se vor aşeza rădăcinile pomilor, după ce în prealabil vor fi despachetați de folia în care au fost coletați. Se vor acoperi rădăcinile cu pământ mărunțit sau cu nisip și se adăugă apă din belşug, pentru o bună hidratare. În acest fel pomii se vor păstra până la plantare timp de câteva zile, până la câteva săptamâni. De preferat să-i hidratați zilnic, până la plantare.

Etapele de plantare

La plantare trebuie să respectăm toate etapele, respectiv fasonarea rădăcinilor, mocirlirea și plantarea propriu-zisă.

Prin fasonarea rădăcinilor se înțelege scurtarea vârfurilor rădăcinilor, cu până la 1/3 în cazul radacinilor foarte lungi, suprimarea rădăcinilor rănite sau fracturate.

Mocirlirea presupune obținerea unui amestec de mraniță sau pamânt galben, peste care se adăuga apă, astfel încât să obținem un amestec de consistența smântânii. La acest amestec se pot adăuga și stimulatori de inrădăcinare (Radistim, Razormin s.a.).

După ce rădăcinile pomilor au fost fasonate, se va trece la mocirlirea acestora, respectiv la trecerea rădăcinilor prin acest amestec de consistența smântânii.

După mocirlire se trece la plantarea propriu-zisă, respectiv aşezarea pomului in groapa de plantare, astfel incât punctul de altoire să rămâna deasupra solului de cca. 2 – 3 centimetri. In situația în care groapa de plantare este prea adâncă se vor adăuga pe fundul gropii câteva lopeti de pământ fertil, astfel încât să nu îngropăm punctul de altoire al pomului.

După aşezarea în groapă a pomului se va adăuga pământ peste rădăcini, iar ulterior se va tasa energic astfel încât să nu rămână spații de aer, intre rădăcini și sol. Se adăuga pământ și se repetă de 2 – 3 ori această operațiune, până când groapa de plantare a fost umplută, dar cu atenție ca punctul de altoire să rămână la suprafața solului.

După ce pomii au fost plantați se vor efectua individual alveole/farfurii, în care aceştia vor fi udați cu norme de cca. 30 litri apă/pom. Dacă avem o toamnă secetoasă se va repeta operația de udat la interval de 5 – 7 zile cu norme de cca 30 litri apa/pom.

După plantare lângă pomi se adaugă tutori (araci din lemn) de cca. 1,5 metri, care vor fi bătuți în pământ de cca. 0,5 metri, iar afară va rămâne cca. 1 metru, de care se vor palisa pomii, în două puncte.

utile copaci

După plantare este indicat să efectuăm scurtarea pomilor la cca. 1,2 metri înălțime. Cele două operatiuni (tutorarea si scurtarea lungă) au rolul de a preveni ruperea sau aplecarea pomilor sub acțiunea factorilor de mediu severi (vijelii, acumulări mari de zăpezi, polei s.a.).

Spre sfârşitul lunii noiembrie, înainte de survenirea înghețului la sol, se va efectua muşuroirea pomilor, respectiv se va ridica un muşuroi înalt de cca. 30 cm, care să protejeze pomii, peste iarnă.

În situația în care plantarea pomilor se realizează în spații care nu sunt prevăzute cu gard și sunt expuse la atacul de rozătoare/animale (iepuri, căprioare, porci mistreți s.a.) este indicat să protejați tulpinile pomilor cu plasă antirozătoare sau cu diverse materiale de protecție (folie, resturi vegetale s.a.).

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *