GrădinăLegumicultură

Cum verificați dacă răsadurile pe care le cumpărați sunt sănătoase și călite

În această perioadă există o activitate intensă în ceea ce privește răsadurile, legumicultorii fiind în punctul în care pregătesc pentru plantare grădinile sau solariile.

Alegerea răsadurilor constituie elementul cheie pentru o cultură bogată și fără probleme ulterioare.

Atunci când cumpărați răsaduri din piață sau din alte locuri unde se comercializează verificați în primul rând ca acestea să fie sănătoase și călite, pregătite pentru a fi plantate.

pret rasad

 

Un răsad bun poate fi distins prin următoarele caracteristici:

  1. Aspect

Verificați ca răsadul să prezinte o tentă de culoare mov în zona tulpinii și o ușoară schimbare la frunze spre galben. Acele plante sunt călite și vor rezista cu succes după plantare.

În schimb, verdele închis al frunzelor indică faptul că sunt plante ținute la căldură și există riscul, ca odată facând schimbul brusc de temperatură, tulpina să se înmoaie și plantele să nu reziste în noul mediu de creștere.

Totodată, frunzele răsadului ar trebui să fie moi și elastice, nu ofilite sau uscate.

  1. Rădăcinile – pentru șanse maxime de prindere și dezvoltare ulterioară, ar trebui ca rădăcinile să fie bine dezvoltate și să aibă un aspect sănătos. În niciun caz nu trebuie ca acestea să fie rupte sau uscate.

Chiar dacă sunt un pic mai scumpe, este de preferat să alegeți răsaduri cultivate în ghivece mici în locul celor cu rădăcina nudă, care au șanse mai mici de prindere.

Începe plantarea răsadurilor de roșii. Care este distanța optimă dintre plante

  1. Răsadul ar trebui să aibă o postură fermă verticală, să nu fie înclinat sau aplecat.
  2. Vârsta – răsadul ar trebui să fie la o dezvoltare potrivită pentru plantarea în sol, în funcție de specie. Răsadurile prea dezvoltate, care deja au inflorescențe, au șanse mai mici să se prindă.
  3. Absența bolilor sau a dăunătorilor – ar trebui să verificați răsadul pentru semne ale bolilor sau dăunătorilor. Dacă observați ceva suspect, este mai bine să vă reorientați spre alt producător.

Este important să cumpărați răsaduri de la un furnizor de încredere și să le observați atent înainte de a le achiziționa.

Cum facem în mod corect călirea răsadurilor înainte de plantare. Etape obligatorii pentru prindere 100%

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *