Grădină

Curtea de Conturi Europeană auditează pentru prima dată etichetele produselor alimentare

Regulamentele Uniunii Europene includ un sistem clar de etichetare a produselor alimentare, cu informații obligatorii privind sănătatea și sustenabilitatea.

Un audit lansat recent de Curtea de Conturi Europeană va analiza dacă etichetele produselor alimentare din UE oferă consumatorilor informații corecte în luarea unor decizii, în cunoștință de cauză, atunci când cumpără alimente.

Etichete cu informații exacte

Conform normelor din UE, informațiile referitoare la alimente trebuie să fie exacte, clare și ușor de înțeles și nu trebuie să inducă în eroare.

Regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare prevede că fiecare etichetă alimentară trebuie să conțină un set obligatoriu de informații (de exemplu, alergeni, ingrediente și data producerii), dând totodată întreprinderilor din sectorul alimentar posibilitatea de a include și informații facultative (de exemplu, mențiunea de produs ecologic).

În cadrul acestui audit, Curtea va examina modul în care este concepută politica UE privind etichetarea produselor alimentare, precum și acțiunile întreprinse de Comisia Europeană și de statele membre în perioada 2011-2023.

Accentul va fi pus pe produsele alimentare preambalate. De asemenea, se vor efectua vizite de audit și se vor organiza întrevederi cu părțile interesate relevante pentru a se identifica bunele practici și eventualele probleme.

Etichetarea produselor alimentare este un subiect relevant pentru fiecare persoană din Europa. Dorim cu toții să știm ce este în mâncarea noastră, de unde provin ingredientele și cum este fabricată. De-a lungul anilor, numărul de informații publicate pe etichete a crescut: de exemplu, în Europa există peste 200 de etichete ecologice, dintre care multe sunt utilizate pentru produsele alimentare. Intenționăm să evaluăm dacă informațiile furnizate răspund nevoilor oamenilor și le permit să ia decizii corecte cu privire la alimentele pe care le consumă, a declarat Keit Pentus-Rosimannus, membra Curții responsabilă de acest audit.

Cum evoluează mișcarea locavore, care promovează consumul de produse locale, în lume și în România

Politica UE în ceea ce privește etichetarea

Tratatul Uniunii Europene impune să se asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, protejându-le sănătatea, siguranța și interesele economice și promovând dreptul lor la informare.

Regulamentul privind legislația alimentară generală stabilește un cadru global pentru elaborarea legislației alimentare atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

Responsabilitatea pentru politica UE în materie de etichetare a produselor alimentare revine Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei. Direcția monitorizează aplicarea normelor de etichetare a produselor alimentare și verifică dacă statele membre aplică corect legislația UE și îi asigură în mod corespunzător respectarea.

La rândul lor, statele membre asigură respectarea legislației alimentare și verifică dacă întreprinderile îndeplinesc cerințele relevante în toate etapele de producție, prelucrare și distribuție.

Se preconizează că raportul de audit aferent va fi publicat în termen de aproximativ un an și va fi prima dată când Curtea va fi auditat în mod specific etichetarea produselor alimentare.

Util pentru fermieri. Dicționar de termeni agricoli

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *