Dăunători la varză
La cultura de varză, în special în faza de formare a căpățânii pot apărea dăunatori care distrug cultura în cateva zile, respectiv afide, purici, păduchi, de diferite culori.
Adulții si larvele înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular. Din aceasta cauza frunzele se încrețesc, se usucă și cad.
Cei mai des întâlniți dăunători sunt:
Musca verzei ierneaza in stadiul de pupa in sol. In primavara are loc transformarea pupelor in insecte adulte. Aparitia insectelor are loc, cand se realizeaza pragul inferior de dezvoltare de 9 C. Larvele se hranesc cu radacinile tinere sau patrund in radacini, sapand galerii. Ajunse la completa dezvoltare, prin luna iunie, larvele parasesc radacinile plantelor atacate si, in apropierea acestora, se transforma in pupe. Adultii din noua generatie apar in luna iulie si, dupa copulatie, depun ouale, infestand culturile de varza de toamna si conopida. Dezvoltarea completa a larvelor din generatia a doua intervine prin luna august cand, parasind plantele atacate, se transforma in pupe si intra in hibernare. Perioada optima de tratament este la primele eclozari si aparitia pe plante a larvelor (de obicei in stadiul de 3-5 frunze al plantei de varza).
Buha – omida se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor pe care le rod. Larvele sapa orificii in frunze iar pe ranile provocate se instaleaza agenti fito-patogeni ce duc la putrezirea capatanilor.
Fluturele alb – larvele ataca in grup rozand frunzele si capatana devine ciuruita.
Pentru combaterea acestor daunatori se recomandă insecticide. Tratamentele se fac alternativ la interval de 7 – 10 zile intre ele, in functie de intensitatea atacului.
Un alt dăunător periculos care ne poate distruge varza este limaxul (sau melcul fara cochilie), care se combate prin diferite metode naturiste (vase cu bere sau granule albastre, care se găsesc în fitofarmacii).
IMPORTANT : pentru cultura de varza ale carei frunze sunt lucioase este necesar ca la fiecare solutie preparata sa se adauge un adjuvant pentru o mai buna eficienta a tratamentului.
Dăunători și boli la varză: puricele verzei, căderea plantuțelor după răsădire, mana, putregaiul uscat, musca verzei, buha verzei, molia verzei, păduchele cenușiu, alternaria