Dăunătorul care atacă legumele în această perioadă. O singură omidă poate distruge toate roșiile dintr-un ciorchine
Dăunătorul care ne atacă legumele – omida fructificațiilor – Helicoverpa armigera.
Cunoscută sub denumirea de omida fructelor este o insectă deosebit de periculoasă care atacă cu precădere culturile de tomate, ardei, fasole, mazăre, vinete.
Atacă atât culturile din câmp cât și pe cele din spații protejate – sere, solarii.
Larvele (omizile) atacă cu preponderență în perioada iunie – septembrie.
Semnele atacului:
– Larvele (omizile) atacă culturile de tomate și ardei producând pagube însemnate. La început rod epiderma frunzei după care atacă și fructele – pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa și semințele și își lasă excrementele în fruct.
Odată pătrunse în fruct larvele sunt greu de combătut – insecticidele acționând asupra lor când trec de la un fruct la altul.
O singura omidă poate ataca toate fructele dintr-un ciorchine la tomate.
– Fructele atacate devin lipsite de consistență, își pierd valoarea comercială și putrezesc ușor.
Mana castraveților, boala care distruge cultura dacă nu se iau măsuri la apariția primelor semne
Pentru prevenirea și combaterea dăunătorului recomandăm tratamente cu insecticidele:
– MAVRIK – 0,5 l/ha ( 5 ml/10l apa).
– ZEBRA – 0,2 l/ha ( 2ml/10l apa).
– CORAGEN – 100 – 175 ml/ha (1,5 ml/10l apa).
Tratamentele se execută utilizând alternativ produsele la 7-10 zile între ele în funcție de intensitatea atacului.
La fiecare soluție preparată este bine să adaugăm adjuvantul SOLVANT – 0,1 – 0,2 l/ha pentru o eficiență mai bună a tratamentului.
Aveți grijă de culturile dumneavoastră!
Pingback: Rugina și antracnoza, două boli periculoase ce apar vara la fasole. Tratamente recomandate pentru combatere și prevenție – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce se încrețesc frunzele la legume și pomi fructiferi. Măsuri obligatorii pentru a evita compromiterea culturii – Atlas pentru casă și grădină