Pomicultură

De ce nu cresc pomii fructiferi singuri?

Dacă toate soiurile de pomi fructiferi s-ar înmulţi generativ, adică prin seminţe, păstrând intacte toate caracteristicile pomului din care a fost recoltată sămânţa, pepinierele ar fi probabil inutile.

De foarte multe ori lucrurile nu stau însă aşa şi mai ales în cazul soiurilor nobile. În această situaţie obţinerea unui pom tânăr cu caracteristicile unui anumit soi nobil se va face prin metode vegetative sau, mai exact, prin transplantul unui mugure sau lăstar preluat de la un pom de soi nobil pe tulpina unui portaltoi.

În alte cazuri plantarea de rizomi, stoloni sau segmente de ramuri este suficientă pentru asigurarea obţinerii de plante tinere cu caracteristici identice cu cele ale plantelor de la care s-a recoltat materialul săditor.

Portaltoii pomilor fructiferi

În cadrul pepinierelor sunt obţinuţi portaltoii pomilor fructiferi care, într-o fază optimă de dezvoltare, sunt altoiţi pentru înobilare.

Conform tehnologiilor specifice este urmărită în continuare prinderea şi apoi dezvoltarea altoilor. Este bine să cunoaştem că puieţii care ne sunt oferiţi spre cumpărare la pepiniere au parcurs un drum lung pornind de la faza de sămânţă sau sâmbure până la forma în care se prezintă.

Drumul acesta urmează anumite faze de activitate asupra plantelor şi soiului, bine stabilite, laborioase şi costisitoare. Din aceste motive preţurile de vânzare ale puieţilor nu sunt mici. Tocmai de aceea cumpărătorul trebuie să fie avizat asupra unor cerinţe importante înainte de achiziţie.

Aceste cerinţe se referă atât la forma comercială a pomului, cât şi la datele în legătură cu potenţialul de producţie şi cu puterea vegetativă a acestuia.

În ce priveşte forma comercială, cumpărătorul va analiza integritatea scoarţei tulpinii şi ramificaţiilor, o verticalitate corespunzătoare a tulpinii, lipsa defectelor lemnului în zona de altoire, rădăcini suficiente, nerănite şi cu o distribuţie cât mai egală pe circumferinţă. Se va evita cât se poate achiziţionarea puieţilor scoşi din pământ de mai mult timp şi nepăstraţi corespunzător.

Cât crește pomul. Potenţialul productiv al plantei și puterea vegetativă

Foarte important pentru cumpărător este însă să cunoască şi potenţialul productiv al plantei, dar şi puterea ei vegetativă. Astfel, unul şi acelaşi soi poate fi altoit pe un portaltoi cu creştere foarte viguroasă, dar şi pe unul cu o creştere slabă.

Aceasta înseamnă că la plantare un pom are nevoie de, să zicem, 25 mp, iar altul de numai 5 mp.

Considerăm de aceea că vânzătorul trebuie să indice cumpărătorului caracteristicile de dezvoltare ale portaltoiului. Mult mai multe amănunte în legătură cu calităţile materialului de plantare vor fi expuse în lucrarea Altoirile pomilor fructiferi.

În condiţii normale, după un an de dezvoltare, un altoi trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 1 m. Pentru soiurile cu creştere slabă altoite pe portaltoi de acelaşi tip, se poate accepta înălţimea de 80 cm. Înălţimea tulpinii se măsoară de Ia nivelul solului până la prima ramificaţie.

Circumferinţa tulpinii

În ceea ce priveşte circumferinţa tulpinii, aceasta trebuie să aibă cel puţin 6-7 cm, măsurată la jumătatea înălţimii. Dacă puieţii au mai mult de un an de la altoire, aceştia vor avea pe lângă vârf încă 3-4 ramificaţii laterale. În mai multe ţări a fost introdusă prevederea controlului viruşilor pe care îi pot purta puieţii sămânţoaselor şi sâmburoaselor.

Tufele în vârstă de doi ani, de coacăz şi agriş, sunt oferite la vânzare după ce au fost deja sortate. În funcţie de vârstă vor avea următorul număr-de ramificaţii: 3-4, 5-7 şi 8-12. Aceste ramificaţii vor avea cel puţin 40 cm la coacăz şi cel puţin 35 cm în cazul agrişului.

Ambalarea pentru transport şi transportul propriu-zis vor fi executate având în vedere asigurarea împotriva rănirilor scoarţei şi împotriva deshidratării datorate curentului de aer în timpul transportului cu vehicule de viteză, înainte de încărcarea în mijloacele de transport, puieţii vor fi înveliţi în pături vechi, saci sau alte materiale textile.

Dacă plantarea lor va întârzia o zi sau mai multe, aceştia se vor îngropa complet sau numai rădăcinile în locuri umbroase, ferite de accesul animalelor.

Extras din ”Pomii și arbuștii fructiferi. Lucrările de tăiere”. Autor: Heiner Schmid

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *