GrădinăLegumicultură

De ce roșiile nu se coc complet și rămân parțial verzi

O cultură sănătoasă de tomate poate întâmpina probleme ”pe ultima suta de metri” a coacerii, când observăm că roșiile rămân parțial verzi.

Unele fructe nu se coc în partea de sus având ”umeri verzi” iar la altele, deși le culegem ca fiind coapte, observăm, atunci când le tăiem, că sunt parțial verzi în interior.

Cauze pentru care roșiile nu se coc complet și rămân verzi:
Culegerea prematură: Unul dintre motivele comune pentru această problemă este culegerea prematură a roșiilor. Dacă sunt recoltate înainte de a-și atinge maturitatea deplină, acestea nu vor mai continua să se coacă după ce au fost culese. Este important să avem răbdare și să așteptăm ca roșiile să fie complet coapte înainte de recoltare.

Soiurile de roșii: Soiurile de roșii au caracteristici diferite, inclusiv timpul necesar pentru a se coace complet. Unele soiuri sunt predispuse să rămână verzi sau pot avea o nuanță de verde chiar și când sunt mature. Este recomandat să alegem soiuri cu coacere mai rapidă sau care au o culoare caracteristică când sunt gata de recoltat, dacă dorim roșii cu culoarea specifică. Dacă aveți în grădină mai multe soiuri de roșii notați sau fotografiați soiurile cu probleme și evitați-le în anul viitor.

Temperatura și lumina: Roșiile au nevoie de temperaturi calde și expunere suficientă la lumina solară pentru a se coace în mod corespunzător. Dacă vara este răcoroasă sau dacă plantațiile sunt în zone umbrite, roșiile pot avea dificultăți în a-și atinge maturitatea completă. Pe de altă parte, expunerea directă a fructelor de tomate la lumina directă a soarelui afectează ultima parte e coacerii acestora. În această situație cea mai eficientă metodă de remediere este instalarea unei plase de umbrire (cu densitate 40%).

Deficiențe de nutrienți: O deficiență în anumite nutrienți esențiali, cum ar fi potasiul, poate afecta procesul de coacere a roșiilor. Un sol bogat în nutrienți și aplicarea îngrășămintelor adecvate pot contribui la o dezvoltare mai bună și o coacere mai completă a fructelor.

Boli și dăunători: Prezența bolilor sau a dăunătorilor poate afecta sănătatea plantelor de roșii și poate încetini procesul de coacere. Este important să monitorizăm permanent cultura și să tratăm orice problemă într-un stadiu incipient.

Soluții pentru a asigura o coacere completă a roșiilor:
Așteptați până când roșiile sunt complet coapte: Fiți răbdători și culegeți roșiile doar atunci când au atins maturitatea deplină. Ele ar trebui să aibă culoarea specifică a soiului și să fie ușor moi la atingere.

Alegeți soiuri potrivite: Consultați cataloagele de semințe și alegeți soiuri de roșii care se coc mai repede sau au o culoare caracteristică atunci când sunt gata de cules.

Asigurați o expunere adecvată la soare: Plantați roșiile în zone unde pot beneficia de cel puțin 6-8 ore de lumină solară pe zi.

Furnizați nutrienți adecvați: Asigurați-vă că solul este bogat în nutrienți esențiali și că plantele primesc îngrășăminte potrivite pentru o dezvoltare sănătoasă.

Monitorizați sănătatea plantelor: Verificați regulat plantele pentru a depista semne de boli sau dăunători și acționați prompt dacă apare vreo problemă.

7 reguli importante de îngrijire a roșiilor în perioada de coacere, pentru gust intens și optimizarea producției

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “De ce roșiile nu se coc complet și rămân parțial verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *