De ce se fisurează gletul. Pașii pentru reparația pereților din casă
Odată aplicat pe perete, gletul se poate crăpa, dacă nu sunt urmați câțiva pași de bază.
Astfel, pregătirea suprafeței este prima operațiune de care trebuie să aveți grijă.
Curățare perete
O șmirgheluire a peretelui vă poate arăta unde sunt probleme cu crăpăturile vechi și după ce le identificați interveniți cu un șpaclu, pentru lărgirea fisurilor, până când veți obține o suprafață stabilă.
În punctele în care din această operațiune au rezultat găuri mai mari de 4-5 cm în perete, introduceți cu ajutorul unui pistol pentru silicon etanșant acrilic în fisuri. Cu un șpaclu radeți surplusul, în asa fel încât peretele să fie la același nivel cu marginile fisurii. Ulterior, după uscarea acestuia (minim o oră) cu un șmirghel aduceți peretele ”la drept”.
Înainte de aplicare, asigurați-vă că suprafața nu mai are praf sau alte impurități.
Etanșantul acrilic se utilizează la interior, dar și la exterior. Produsul are aderență la materialele de construcții precum zidărie, glet, ciment, lemn.
Aplicare benzi fixare
La găurile de dimensiuni mari puteți stabiliza zona mai bine prin lipirea unei benzi speciale adezive, pe care o găsiți în magazinele de bricolaj.
Următorul pas, după ce mai faceți încă o verificare a pereților, este să preparați gletul conform instrucțiunilor de pe sac și aplicați un strat cu ajutorul unei gletiere sau a unei spatule peste banda adezivă, în așa fel încât să o acoperiți, depășind marginile benzii, astfel încât reparația să se contopească în perete, rezultând o suprafață dreaptă.
PONT Specialiștii recomandă ca după o primă amestecare a gletului să așteptați câteva minute, pentru ca apa să activeze complet particulele din material, după care să repetați operațiunea de amestecare. Calitatea gletului va fi astfel superioară și va minimiza șansele de crăpare ulterioară.
Dacă veți observa că există totuși denivelări care mai pot fi corectate, după uscarea primului strat de glet, se aplică un nou strat, astfel încât suprafața gletuită sa arate cât mai drept, fără denivelări sau zgârieturi.
Șlefuire
După uscarea totală a reparației (în general a doua zi), se șlefuiesc zonele reparate cu ajutorul unui abraziv (șmirghel, glaspapir) și se îndepartează praful cu o pensulă uscată sau cu un aspirator.
Ulterior, se aplică un strat de amorsă, diluată cu apă, conform instrucțiunilor, cu ajutorul unei bidinele sau a unui trafalet.
După uscarea amorsei se aplică primul strat de var lavabil. Trebuie avut grija ca varul sa se aplice uniform și să se întindă bine, pentru un efect vizual bun (să nu apară ulterior șiroaie).
Dacă este necesar, după uscarea primului strat se poate aplica un al doilea, pentru o acoperire mai bună.
Dacă ați urmat acești pași și totuși pereții au crăpat din nou, după un timp, trebuie să luați în calcul faptul că apariţia fisurilor este strict legată strict de contracţia materialelor pe măsură ce acestea se usucă.
Cele mai comune cauze pentru care crapă peretele
Este posibil ca gletul să nu fi fost de cea mai bună calitate sau nu a fost bine amestecat.
Nu ați folosit plasa din fibra de sticla ca strat de armare.
În special la construcțiile noi, dar și la cele foarte vechi, există tendințe de reașezare a casei. În unele situații puteți consulta un inginer structurist, care vă poate oferi soluții tehnice, inclusiv legate de o subturnare.
Temperatura prea scăzută sau prea ridicată din momentul realizării reparației sau nerespectarea timpului de uscare între straturile de glet.
Gletul nu a fost aplicat pe straturi suport uscate și fără praf.
Înainte de a repara nu au fost identificate toate zonele cu probleme, care au devenit mai vizibile după aplicarea varului.
Pingback: Calcarul din bucătărie și baie: Cauze, efecte și soluții – Atlas pentru casă și grădină