De ce se încrețesc frunzele la legume și pomi fructiferi. Măsuri obligatorii pentru a evita compromiterea culturii
Acarienii sunt păianjeni foarte mici care de cele mai multe ori nu se observă cu ochiul liber.
Cele mai periculoase specii sunt : Păianjenul roșu comun, Acarianul lat și Acarianul galicol.
Ei apar în sere, solarii, răsadnițe, câmp, grădini – și atacă plante ca: legume, vița de vie, pomi fructiferi, arbori și arbuști ornamentali, flori de gradină sau apartament.
Cele mai mari pagube le pot provaca în special la legume cultivate în spațiile protejate.
Acarienii, păianjeni minusculi ce atacă plantele. Combatere eficientă
Acarienii înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular iar consecințele sunt următoarele:
– frunzele capătă o culoare cenușiu- lucitoare cu aspect pergamentos ulterior se înegresc, se usucă și cad.
– florile plantelor atacate avortează și nu mai fructifică.
– frunzele tinere se răsucesc pe margine, se gofrează, se brunifică și cad.
Acarienii alături de afide sunt și principalul vector de transmitere a virusurilor la plante.
Condițiile care favorizează atacul sunt: temperaturile ridicate, umiditatea scăzută – plantele nu au suficientă apă – și hrănirea deficitară a plantelor.
Dacă nu se acționează la timp împotriva lor atacul poate duce până la compromiterea culturii.
Pentru combatere recomandăm tratamente cu unul dintre produsele:
– VERTAB – 0,8-1,0 l/ha ( 10ml/10l apă).
– ZINCANO – 33ml/10l apă , aplicat prin îmbăierea plantelor.
– MILBEKNOCK – 0,075% ( 7,5ml/10l apă).
Se recomandă aplicarea în amestec cu adjuvantul SOLVANT – 0,05% ( 3ml/10l apă) pentru că soluția să pătrundă mai ușor în frunze.
Aveți grijă de plantele dumneavoastră!
Pingback: IMPORTANT Cum putem ajuta legumele și pomii fructiferi în perioadele de ploi și caniculă – Atlas pentru casă și grădină
Va rog un tratament urgent pentru tomate ,vinete și ardei!
Cum se poate preveni infestarea cu acarieni, care sunt primele simptome?
S-au găurit frunzele la prun. Cu ce să stropim?
Pingback: Motivul pentru care se strică legumele la pârgă și coacere – Atlas pentru casă și grădină