Grădină

De ce se încrețesc frunzele plantelor? Soluții de prevenire și rezolvare

Încrețirea frunzelor este datorată acarienilor–păianjeni foarte mici care de cele mai multe ori nu se observă cu ochiul liber.

Acarienii înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular iar consecințele sunt următoarele:

  • frunzele tinere se încrețesc, se îngălbenesc, se gofrează și în final se brunifică și cad.
  • florile atacate avortează și nu mai fructifică.

Acarienii sunt alături de afide principalul vector de transmitere a virusurilor la plante.

Condițiile care favorizează atacul sunt temperaturile ridicate, plantele nu au suficientă apă iar nutriția lor este deficitară.

Dacă nu se acționează la timp cu tratamente atacul poate duce până la compromiterea culturii.

Recomandăm pentru tratament stropire cu acaricidul VERTAB – 0,8 – 1,0 l/ha (10ml/10l apă).

Încrețirea frunzelor se mai datorează și afidelelor sau păduchilor plantelor. Acestea sunt mici insecte de diferite culori – verde, gri, verde – cenușiu sau negru.

Afidele trăiesc în colonii pe spatele frunzelor, pe vârfurile lastarilor și pe flori.

Apar mai ales în lunile mai – iunie – iulie, în număr impresionant de mare și atacă plantele cărora le sug seva, împiedicând dezvoltarea acestora sau în cazul celor mai tinere pot să le distrugă total.

Semnele prezenței unui atac se remarcă atunci când frunzele se deformează, se îngălbenesc iar pe partea dorsală a acestora apare o pastă lipicioasă care sufocă frunza.

Afidele secretă o substanță zaharoasă, lipicioasă care favorizează dezvoltarea unor agenți patogeni precum ciupercile.

Pentru combaterea afidelor recomandăm stropiri cu unul dintre următoarele insecticide:

  • Fostoc – 0,02% ( 2ml/10l apă).
  • Zincano – 33ml/10l apă.
  • Talsior – 0,5 l/ha ( 5ml/10l apă).
  • Mavrik – 0,2 l/ha ( 2ml/10l apă).

Tratamentele se execută folosind alternativ produsele la interval de 7-10 zile între ele, în funcție de intensitatea atacului și la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 3ml/10l apă pentru o eficiență mai bună.

Schemă de tratamente la cultura de roșii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor

Recomandăm că la acest tratament să adăugăm și un foliar pentru regenerarea aparatului foliar afectat de dăunători și anume:

  • Solar Verde – 100ml/10l apă  sau
  • Aminofeed Super – 20ml/10l apă.

Aveți grijă de plantele dumneavoastră!

Solar Verde este un îngrăşământ foliar lichid care conţine o cantitate mare de N, Mg, Cu şi microelemente chelatate EDTA, destinat fertilizării tuturor culturilor agricole. Azotul este unul dintre elementele fundamentale ale nutriţiei plantelor. Se găseşte în cantitate de 0,2-4,5 % din substanţa uscată a plantei. Este elementul cu cea mai mare influenţă asupra creşterii producţiei prin efectul său asupra clorofilei şi proteinelor din plantă şi elementul principal al creşterii plantelor, a suprafeţei foliare, a creşterii cantitative a seminţelor şi fructelor, a transmiterii informaţiei genetice prin ARN şi ADN, a sintezei enzimelor, vitaminelor şi a clorofilei.

Aminofeed Super este un stimulent de creştere, produs sub formă de gel, cu conţinut scăzut de azot. Are în compoziţia sa chimică azot ( 60 gr/l), aminoacizi: (Lysine, Histidine, Arginine, Hydroxyproline, Threonine, Acid Aspartic, Serine, Proline, Acid Glutamic, Glycine, Alanine, Cystine, Valine, Methionine, Isoleucine, Leucine, Tyrosine, Phenylalanine, Tryptophan), alge marine, gibereline, microelemente: Mangan (Mn) – 0.05 g/l, Cupru (Cu) – 0.025 g/l, Fier (Fe) – 0.2 g/l, Zinc (Zn) – 0.05 g/l, Bor (B) – 0.07 g/l. Datorită aminoacizilor, Aminofeed Super este un foarte bun activator al proceselor biochimice din ţesuturile plantelor având o influenţă directă asupra funcţiilor vitale ale celulelor, reglându-le activitatea. Acţiunea directă a produsului se observă în creşterea asimilaţiei minerale, a conţinutului de clorofilă şi a multiplicării celulare.

Sunt dăunătoare furnicile care se urcă în copaci sau pe trandafiri? Care este relația acestora cu dăunatorii

Foto: redding.com

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *