GrădinăLegumicultură

De ce se îngălbenesc frunzele la ceapă și usturoi. Cum prevenim și plantăm corect. Lista de lucrări

În special în prima parte a primăverii, când temperaturile nocturne sunt scăzute, veți putea observa că frunzele la ceapă și usturoi au tendința să se îngălbenească.

În cele mai multe cazuri, cauza principală este legată de temperaturile scăzute, dar și de fluctuația acestora, întrucât planta trece în perioade scurte de timp de la zona de îngheț la călduri în aer de peste 20 grade Celsius.

Frunzele galbene indică faptul că planta s-a prins în sol, dar nu are condițiile climatice necesare dezvoltării optime, context în care poate fi ajutată, în funcție de situație, prin udare și fertilizare, cu suplimente ce conțin azot, potasiu, magneziu.



Care sunt cauzele

Dacă nu sunt afectate de boli, ceapa și usturoiul își vor reveni și vor continua să se dezvolte în condiții bune, până la recoltare.

Îngălbenirea poate fi mai accentuată dacă plantarea culturii pe durata toamnei a fost făcută la adâncimi mai mici decât cele recomandate, aspect ce expune mai mult arpagicul sau usturoiul la frig.

La achiziționarea materialului săditor căutați la producătorii cu experiență soiuri de toamnă aclimatizate, ce au o rezistență crescută  la frig, aspect ce va ajuta la protejarea frunzelor de usturoi și ceapă de înghețurile de primăvară.

Pentru a preveni problemele legate de anumite boli specifice usturoiului, unii cultivatori tratează cățeii ce urmează să fie plantați (prin stropire sau amestecare directă în substanțe antifungice).

Totodată solul poate fi tratat și îmbogățit cu substanțe nutritive, inclusiv cu metode populare (cenușă provenită de la arderea lemnelor netratate chimic).

Cum se plantează corect ceapa și usturoiul

Conform specialiștilor, avantajele înființării unor culturi de ceapă și usturoi din toamnă sunt acelea că vom beneficia mai devreme de ceapă și usturoi verde și plantele vor avea un aport mai crescut de apă.

 

Lista de lucrări

Iată lucrările care trebuie efectuate pentru a obține o cultură de bună calitate:



– plantarea se face în perioada 15 septembrie – 5 octombrie, astfel încât plantele să aibă timp să se înrădăcineze până la venirea înghețului la sol;

– arat la 25 cm sau săpat la cazma;

– se mărunțește bine solul și se încorporează granule Viermocid – împotriva viermilor sârmă.

– plantarea se face la adâncimea de 3-4 cm, distanța între rânduri de 25 cm iar între plante pe rând 7-12 cm, în funcție de varietate.

– imediat după plantare sau până face ceapa sau usturoiul 2-3 frunze se aplică erbicidul Pendisol 40 SC. Acesta este un erbicid care inhibă germinația semințelor de buruieni din sol, are acțiune de lungă durată și ne oferă o cultură curată de buruieni.

Atunci când ceapa sau usturoiul are 3-4 frunze vom aplica un tratament cu insecticid Benevia  + foliar Aminofeed Super + adjuvant Solvant.

Prin aplicarea acestui tratament vom feri cultura de dăunători și îi vom asigura hrana necesară pentru creștere și înrădăcinare și îi vom spori rezistența la temperaturile scăzute de peste iarnă.

În primăvara vom aplica tratamente în funcție de problemele care apar (boli, dăunători , hrană).

S-a dat startul plantării în grădină. Cum obții în acest an ceapă mare și usturoi cât pumnul

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *