AmenajariExterioareGrădinăPomicultură

De ce se îngălbenește și usucă tuia. Cum se îngrijește corect

Folosit pe scară largă în special în zonele de delimitare a proprietăților, tuia poate da senzația că s-a prins dar, pe parcurs, se îngălbenește și se usucă.

Pentru a evita situațiile repetitive de achiziționare, plantare și înlocuire a acestor arbuști, țineți cont de următoarele motive pentru care se usucă și condiții de creștere.

Tuia poate începe să se îngălbenească și să se usuce din mai multe motive, inclusiv:

 1. Supraexpunerea la soare – Tuia preferă zonele cu umbră parțială și poate începe să se usuce dacă este expusă la soare prea mult timp.
 2. Sol uscat – Tuia are nevoie de sol bine drenat, dar și de umiditate adecvată. Solul uscat poate duce la uscarea și îngălbenirea plantei.
 3. Infestarea cu dăunători – Unele insecte, cum ar fi acarienii și gândacii, pot infesta tuia și pot cauza uscarea și îngălbenirea frunzelor.
 4. Boli fungice – Unele boli fungice, cum ar fi rugina și mucegaiul, pot afecta tuia și pot cauza uscarea și îngălbenirea frunzelor.

Pentru a preveni îngălbenirea și uscarea acestui conifer, asigurați-vă că aceasta este plantată într-un sol bine drenat și că primește suficientă umiditate. De asemenea, puteți aplica un fungicid și un pesticid pentru a preveni infestarea cu dăunători și boli fungice.

Acoperi cu soluții rănile pomilor fructiferi? Cercetările demonstrează este inutil și nerecomandat

Cum se îngrijește corect tuia

Tuia este o plantă relativ ușor de îngrijit, dar necesită câteva măsuri de precauție pentru a se asigura că rămâne sănătoasă și frumoasă. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă:

 1. Alegeți un loc potrivit – Tuia preferă zonele cu umbră parțială și sol bine drenat. Asigurați-vă că alegeți un loc în grădină care să ofere aceste condiții.
 2. Udare regulată – Tuia necesită udare regulată, în special în timpul verii. Asigurați-vă că solul este umed, dar nu înmuiat sau inundat. Odată ce tuia s-a înrădăcinat, udarea săptămânală este suficientă.
 3. Îngrășământ – Tuia nu are nevoie de îngrășăminte în mod regulat, dar poate beneficia de o doză de îngrășământ cu eliberare lentă aplicat primăvara.
 4. Tăiere – Tuia poate fi tăiată pentru a menține forma și dimensiunea dorită. Taiați doar vârfurile noilor creșteri, evitând tăierea în lemn vechi.
 5. Protejați împotriva dăunătorilor și bolilor – Tuia poate fi afectată de insecte și boli fungice. Aplicați un pesticid și un fungicid pentru a preveni problemele.
 6. Îngrijire iarna – Tuia este o plantă rezistentă la frig, dar este bine să o protejați cu un strat de mulci în timpul iernii, mai ales în zonele cu temperaturi scăzute.
 7. Verifică în mod regulat – Verificați tuia în mod regulat pentru a identifica orice probleme, cum ar fi uscarea sau îngălbenirea frunzelor, și acționați cât mai repede pentru a preveni răspândirea.

Dacă urmați aceste sfaturi simple, tuia dvs. va fi o plantă sănătoasă și frumoasă pentru mulți ani.

Cum curățăm un copac care nu a mai fost toaletat mai mulți ani

 Știați că?  Detalii interesante despre tuia

 1. Tuia a fost cultivată pentru prima dată în China în urmă cu mai mult de 1.000 de ani și a fost utilizată inițial pentru construirea gardurilor vii și a pagodelor.
 2. Longevitate – Tuia poate trăi până la câteva sute de ani. Există arbuști de tuia care au fost plantați în secolul al XVI-lea, care sunt și astăzi.
 3. Simbolismul său – Tuia este considerată o plantă sacru în multe culturi și este adesea asociată cu longevitatea, prosperitatea și puterea. În cultura chineză, tuia simbolizează înțelepciunea, iar în cultura japoneză este adesea asociată cu meditația și calmul.
 4. Utilizările sale – Pe lângă utilizarea sa în construcții și amenajarea grădinilor, tuia este adesea folosită și în industria parfumurilor și a uleiurilor esențiale, datorită aromei sale distincte și proprietăților sale terapeutice.
 5. Există peste 150 de specii de tuia, cu variații de la forme piramidale la cele sferice sau cele cu formă de coloană.
 6. Proprietățile de curățare a aerului – Tuia este cunoscută pentru proprietățile sale de curățare a aerului, ajutând la eliminarea poluanților și a toxinelor din aer.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *