De ce se strică legumele la coacere

DE CE SE STRICA LEGUMELE LA COACERE? CARENTA DE CALCIU
CALCIUL este un element de baza in dezvoltarea plantelor si mai ales in obtinerea unor productii mari si de calitate la legume si fructe.
CAUZELE aparitiei carentei de calciu sunt :
– o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu.
– temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor exact in perioada cresterii intense si formarii fructelor.
– fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul formarii fructelor.
– seceta sau udarea excesiva influienteaza negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante.
SIMPTOMELE carentei de calciu sunt:
– incetinirea cresterii.
– rasucirea frunzelor.
– dezvoltarea slaba a sistemului radicular.
– varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.
BOLI FIZIOLOGICE aparute datorita carentei de calciu:
– arsura marginala a frunzelor.
– putregai apical la tomate , ardei , gogosar , vinete.
– avortatea florilor.
– putregai apical la pepene.
– cresterea deficitara a radacinoaselor – morcov, telina, pastarnac.
PREVENIREA SI TRATAREA CARENTEI DE CALCIU – se face prin aplicarea ingrasamintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.
RECOMANDAM : – foliar – SOLAR CALCIU – 2,0 – 5,0 l /ha( 50ml/10l apa).
– fertigare – GELIASOL CALCIU – 2,5 -5,0 kg/ha(1g/l apa).
Pe perioada de vegetatie se pot efectua 2-5 aplicari la interval de 10 – 14 zile intre ele.
Aveti grija de plantele dumneavoastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.