GrădinăUtil

Depozitarea corectă a merelor: cum să le păstrezi proaspete şi gustoase. De ce au unele mere aspect uleios

Merele sunt un fruct popular, dar pot fi sensibile la condiţiile de depozitare. Dacă nu sunt păstrate în mod adecvat, acestea se pot deteriora rapid şi îşi pot pierde calităţile gustative şi nutriţionale.

Următoarele sfaturi îţi vor ajuta să păstrezi merele proaspete şi gustoase pentru perioade mai lungi de timp.

Temperatura de depozitare

Merele sunt cel mai bine păstrate la temperaturi între 5 şi 10 grade Celsius. Temperaturile mai înalte pot accelera procesul de deteriorare, în timp ce temperaturile mai scăzute pot cauza daune fizice, cum ar fi fisurile sau zonele moi. În general, este recomandat să eviţi să depozitezi merele alături de alte alimente care emit gaze de etilenă, cum ar fi bananele sau perele, deoarece acestea pot accelera procesul de maturare.

Umiditatea

Umiditatea joacă, de asemenea, un rol important în depozitarea merelor. Umiditatea prea ridicată poate cauza formarea de mucegai sau apariţia de zone moi, în timp ce umiditatea prea scăzută poate usca fructele şi le poate face să devină mai rigide. Merele se păstrează cel mai bine la o umiditate relativă de 90-95%.

Lumină

Lumina directă poate cauza decolorarea sau decolorarea fructelor, aşa că este important să eviţi să depozitezi merele în zone cu lumină directă a soarelui. În schimb, depozitează-le într-un loc întunecat, răcoros şi bine ventilat.

Durata de depozitare

Durata de depozitare a merelor variază în funcţie de soi şi de calitatea fructelor la momentul cumpărării. În general, merele pot fi păstrate mult timp la temperatura corectă şi umiditate, dar este important să le verificaţi periodic.

Cât cântărește cel mai mare măr din lume, înregistrat în Cartea Recordurilor

 

Mere cu aspect cerat uleios

După o perioadă de depozitare puteți observa, în special la anumite soiuri, că merele au căpătat un aspect uleios sau cerat. Trebuie să știți că există substanțe în coaja merelor care acționează ca o protecție în cazul deshidratării, respectiv sigilează porii prin care se evaporă substanța lichidă din interiorul acestor fructe.

În ceea ce privește prelucrarea industrială, marii producători utilizează anumite ”trucuri” pentru a avea mere cât mai frumoase în rafturile supermarketurilor. Prima operațiune este aceea de spălare a merelor, pentru îndepărtarea rezidurilor. Această operațiune elimină în mare măsură și stratul protector al cojii. Pentru a compensa, se efectuează o stropire cu o soluție care, în cel mai bun caz, are în compoziție ceară de albine.

De aceea, este bine ca înainte de consumul merelor cumpărate din comerț să le spălați foarte bine sau chiar să le îndepărtați coaja.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Depozitarea corectă a merelor: cum să le păstrezi proaspete şi gustoase. De ce au unele mere aspect uleios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *