Grădină

Despre agricultura ecologică. România, pe locul 4 în Uniunea Europeană

Agricultura ecologica este un sistem de productie care respecta mediul si sanatatea umana prin utilizarea de metode naturale de cultivare a plantelor si crestere a animalelor, fara utilizarea de substante chimice sintetice. In Europa, agricultura ecologica a devenit o industrie importanta, cu o cota de piata in continua crestere.

In Uniunea Europeana, agricultura ecologica este reglementata prin Regulamentul (CE) nr. 834/2007, care stabilește normele pentru producția, etichetarea și controlul produselor ecologice.

Acest regulament se aplica la nivelul UE si la importurile de produse ecologice din tari terte.

Agricultura ecologica este un sector in continua crestere in Europa, cu o suprafata totala de cultura ecologica de aproximativ 13 milioane de hectare in 2019.

In Europa, agricultura organica a devenit tot mai populara in ultimii ani, datorita cresterii interesului pentru alimente sanatoase si ecologice.

In Uniunea Europeana (UE), agricultura organica reprezinta aproximativ 7% din suprafata totala a terenurilor cultivate.

Cele mai mari suprafete cultivate organic se gasesc in Italia, Spania, Franta, Germania si Romania.

In Romania, agricultura organica reprezinta aproximativ 2% din suprafata totala a terenurilor cultivate.

Pentru a putea fi considerata organica, o ferma trebuie sa respecte anumite standarde si reguli stabilite de UE.

Acestea includ utilizarea de metode de cultivare durabile, ingrijirea animalelor in mod responsabil si conservarea biodiversitatii. In plus, produsele organice trebuie sa fie certificate de catre un organism de certificare acreditat.

In Uniunea Europeana, exista reguli stricte care stabilesc ce se poate numi „agricultura ecologica” si care produse pot purta eticheta „ecologice”. Aceste reguli se aplica la nivelul UE si sunt menite sa asigure consumatorilor ca produsele ecologice sunt produse in mod sustenabil, fara utilizarea de chimicale sintetice.

Agricultura ecologica este bine primita de catre consumatorii din Europa, deoarece se concentreaza pe respectarea mediului si a sanatatii umane.

In prezent, cea mai mare suprafata de teren destinata agriculturii ecologice se gaseste in Italia, urmata de Spania si Franta. Romania ocupa locul patru in UE in ceea ce priveste suprafata de teren destinata agriculturii ecologice.

In Romania, agricultura organica a inceput sa se dezvolte in anii 1990, iar in prezent exista o serie de ferme si producatori care cultiva si comercializeaza produse alimentare organice.

Acestea sunt certificate de catre organisme de certificare acreditate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Agricultura ecologica este benefică atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, deoarece produsele ecologice sunt cultivate fără utilizarea de produse chimice sintetice care pot avea efecte negative asupra sănătății umane și asupra mediului.

De asemenea, agricultura ecologica poate contribui la conservarea biodiversitatii si la mentinerea echilibrului natural al solului.

Agricultura ecologica, cunoscuta si sub numele de agricultura organica, este o metoda de cultivare care se bazeaza pe utilizarea de metode naturale pentru a ingriji plantele si pentru a controla daunatorii, in locul folosirii de substante chimice sintetice.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Despre agricultura ecologică. România, pe locul 4 în Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *