FloriGrădină

Despre rugina trandafirului. Prevenție și remedii, organice și chimice

”Rugina trandafirului” este o afecțiune fungică ce afectează plantele de trandafir, care se manifestă prin apariția unor pete maronii pe frunzele plantei, care în final se usucă și cad.

Aceste pete pot deveni ulterior negre sau brun-închis și pot afecta aspectul general al plantei.

Fungii de tip ”Phragmidium tuberosum” se răspândesc cu ajutorul vântului, efectele fiind deosebit de distructive în condiții de umiditate ridicată.

Sporii fungici care provoacă rugina pot supraviețui iarna pe suprafața solului, pe resturile căzute și chiar pe obiecte precum garduri și țăruși.

Este important să se ia măsuri pentru a preveni răspândirea acestei ciuperci, cum ar fi distrugerea plantelor infectate și evitarea însămânțării în apropierea acestora.

Această ciupercă se întâlnește în mod obișnuit în regiunile cu climă umedă și caldă, unde poate cauza probleme semnificative la culturile de trandafiri.

Simptomele infecției pot apărea în orice etapă a sezonului de creștere, dar sunt mai pronunțate în timpul verii, când umiditatea este ridicată.

Ceea ce este deosebit de problematic este contagiozitatea, respective răspândirea bolii la alte frunze de pe alte plante.

Insecte dăunătoare pentru trandafiri. Măsuri de prevenire și combatere

Măsuri de prevenție

Evitarea udării frunzelor: udarea frunzelor poate crește riscul de infecție, de aceea este important să se ude doar rădăcina plantei.

Îngrijirea adecvată a plantelor: asigurați-vă că plantele de trandafir sunt bine îngrijite, cu solul și udarea potrivite și cu o expunere adecvată la soare. Totodată, îndepărtați frunzele și florile afectate, imediat ce observați simptomele.

Distrugerea plantelor infectate: este important să se îndepărteze și să se distrugă plantele infectate pentru a preveni răspândirea ciupercii.

Nu le compostați! Sporii vor supraviețui în compost și vor ataca  florile în anul următor.

Aplicarea unui fungicid: în cazul în care este necesar, se poate aplica un fungicid pentru a preveni sau a trata infecția.

Evitarea însămânțării în apropierea plantelor infectate: pentru a preveni răspândirea ciupercii, nu se recomandă însămânțarea noilor plante în apropierea celor infectate.

Remedii organice

Tăiați imediat după ce observați apariția acestie boli toate tulpinile infectate și distrugeți-le, împreună cu frunzele infectate. Cultivați trandafiri cu mult spațiu în jurul lor, astfel încât aerul să poată circula și tăiați orice creștere care aglomerează planta.

Uleiul de neem, varianta BIO de insecticid și fungicid. Cum se utilizează pentru afide, acarieni sau musculița albă

Remedii chimice

Utilizați un fungicid preventiv pe bază de cupru primăvara, înainte ca sporii ce trec de iarnă să se dezvolte. Asigurați-vă că acoperiți toate suprafețele frunzelor.

Fiți atenți la simptomele ruginei trandafirului și monitorizați constant plantele de trandafiri pentru a detecta infecțiile în stadii incipiente.

Cu cât observați mai devreme simptomele, cu atât veți putea interveni mai eficient în prevenirea și controlul bolii.

10 sfaturi de îngrijire a trandafirilor pomișori. Cum se fac tăierile pentru înflorire continuă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Despre rugina trandafirului. Prevenție și remedii, organice și chimice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *