Diagrama celor 10 detalii obligatorii, pentru o cultură de roșii uimitoare

Cultivarea tomatelor este un efort al grădinarilor care își va întoarce investiția. Dacă totul decurge conform planului, veți obține o recoltă de roșii delicioase pe care le puteți folosi într-o varietate mare de mâncăruri gustoase pe durata verii, dar și pentru conserve pentru toată iarna.

Totuși, câțiva pași greșiți pot avea ca rezultat compromiterea acestei culturi și diminuarea producției într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de situația de pe teren.

Pentru a vă ajuta să cultivați roșii în condiții optime, vă punem la dispoziție lista de detalii oferite de la experții în legumicultură de la Eising, unul dintre cele mai mari centre de producere a roșiilor din SUA.

Secretele pentru o cultură de roșii delicioase

Cultivarea roșiilor este ușoară dacă știi de ce au nevoie plantele tale pentru a crește cât mai mari și suculente posibil. Indiferent dacă cultivați roșii din gama tradițională, hibrizi rezistenți la boli sau roșii cherry, aceste cunoștințe vă vor ajuta să obțineți o cultură rodnică.

  1. Proiectează cultura într-o zonă însorită

Tomatele iubesc soarele, așa că veți obține cele mai bune rezultate cultivându-le undeva cu cât mai multă lumină directă a soarelui. În timp ce plantele de roșii pot supraviețui cu 6 ore de soare direct pe zi, ele se vor dezvolta și mai bine cu 7-8 ore. Alegeți cel mai luminos loc din grădina dvs. și asigurați-vă că acesta nu este umbrit mai mult de jumătate de zi de copaci, garduri sau clădiri. Nu uitați să folosiți araci sau sisteme de palisare pentru a vă menține plantele în poziție verticală și expuse la soare.

  1. Testează și ameliorează solul

Dacă cultivați roșii în ghivece sau paturi supraînălțate, trebuie să vă asigurați că solul este sănătos și echilibrat din punct de vedere nutritiv. Pe de altă parte, dacă le plantați în grădină sau solar, solul ar putea necesita unele îmbunătățiri după iarna lungă și sezonul de vegetație de anul trecut. Un test de sol vă va ajuta să determinați dacă există lipsă de nutrienți sau dacă nivelul pH-ului este ușor scăzut. Pentru roșii, solul ușor acid, cu un pH între 6,5–6,8 este ideal.

Vezi aici unde se pot face analize de sol în România

  1. Adăugați îngrășământ vegetal de calitate

Plantele de roșii se dezvoltă foarte rapid, context în care este logic că au nevoie de mult ”combustibil” pentru a menține viteza de dezvoltare. Utilizați un îngrășământ solubil în apă, care este special creat pentru roșii, pentru cea mai mare șansă de succes. Dacă testul dvs. de sol a identificat niveluri subnormale de nutrienți, puteți cumpăra o formulă care este fortificată cu acei nutrienți necesari.

  1. Udă roșiile cu generozitate și consecvență

Dacă vrei roșii mari și suculente, plantele tale vor avea nevoie de multă apă! Cu toate acestea, consecvența este cheia pentru a obține cele mai bune rezultate. Dacă nu sunteți în concordanță cu momentul și cantitatea pe care o udați, pielița roșiilor va crăpa sau acestea pot dezvolta boli precum putregaiul. Vă sugerăm udarea seara la două zile, în funcție de vreme.

Sistemele de irigare prin picurare sau furtunurile de înmuiere sunt ideale pentru a furniza umiditate constantă plantelor dvs., fără a exagera. Amintiți-vă, udați-vă întotdeauna roșiile la nivelul solului; aceasta întărește sistemul radicular și evită  boala frunzelor.

  1. Folosiți mulci

Întindeți un strat de mulci pe suprafața solului pentru a preveni evaporarea prea rapidă a umidității solului sub soare. Utilizați un mulci natural care nu conține coloranți artificiali, cum ar fi coaja mărunțită sau frunzele mulcite. Mulciul va ajuta, de asemenea, la blocarea buruienilor de la germinare, iar buruienile pot ajunge să fure o mulțime de nutrienți din sol de la plantele de legume în creștere.

  1. Copilirea

Ești curios despre secretul pentru a-ți face roșiile să crească mai repede? Secretul este copilirea. Pe măsură ce plantele tale de roșii cresc, vei vedea noi tulpini mici care răsar din locul unde ramurile mai mari se conectează la tulpina principală. Aceste rămurele consumă de fapt multă energie din planta ta. Ciupiți-le cu degetul mare și arătătorul, permițându-vă plantei să dedice mai multă energie cultivării unor roșii uimitoare mai repede!

  1. Plantați-vă roșiile foarte adânc

Iată un secret de creștere a tomatelor – știai că, dacă plantezi roșia adânc, rădăcinile se vor propaga din acea tulpină principală? Acest lucru este util pentru că adesea plantele de roșii pot deveni puțin lungi și se pot răsturna, chiar și în stadiile incipiente. Când le plantați, faceți-o suficient de adânc încât frunzele de jos să fie la 3-4 cm deasupra suprafeței solului. Unii grădinari utilizează tehnica de a planta roșiile pe părțile lor laterale, care „prinde” planta în pământ, întinde sistemul de rădăcină pe o suprafață mai mare și întărește tulpina principală pe măsură ce se îndreaptă spre soare.

  1. Ajută la polenizare

Desigur, albinele, fluturii și alți polenizatori de grădină sunt bucuroși să vă ajute cu sarcinile de polenizare, dar nu strica să ajutați și voi! Dacă aveți roșii care cresc într-o seră, atunci polenizarea manuală este esențială. Tot ce aveți nevoie este o mică pensulă. Atingeți ușor fiecare floare cu pensula de câteva ori de îndată ce observați că s-au deschis; aceasta permite polenului masculin superior să cadă pe pistilul inferior feminin. Gravitația va face asta de la sine, dar puțin ajutor uman poate produce și mai multe fructe.

  1. Îndepărtați frunzele moarte și deteriorate

Lăsarea frunzelor vechi și moarte pe plante vă poate epuiza planta de energie valoroasă. Acel material vegetal deteriorat este, de asemenea, susceptibil de a dezvolta ciuperci, care se pot răspândi prin planta și o pot slăbi. Tăiați cu foarfece igienizate și aruncați-le la gunoi (sau în coșul de compost, dacă nu există semne de boală sau ciupercă).

  1. Luați în considerare rotația culturilor

Unul dintre secretele pentru a împiedica agenții patogeni și ciupercile să vă atace plantele de tomate în creștere este practicarea rotației culturilor. Sporii pot hiberna în timpul iernii și pot reveni primăvara, gata să-ți atace plantele din nou. Mutarea roșiilor într-o grădină nouă va reduce probabilitatea ca aceiași agenți patogeni să le dăuneze ca anul trecut.

De unde putem cumpăra răsaduri de roșii. Cât este prețul în acest an

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago