Dicționar termeni gazon
Fertilizant: Amestec de substanțe ce asigură hrana gazonului și îl ajută să se dezvolte. Poate fi foliar (se aplică prin stropire, cu pompa și absoarbe prin frunze) sau radicular (sub formă de granule, substanțele se elibereaza treptat în sol și se absorb prin rădăcini)
Încorporare în sol: După semănare, semințele se încorporează în sol cu ajutorul unei greble până când nu mai sunt vizibile la suprafață
Semănare: Împrăștierea semințelor de gazon pe terenul pe care vom înființa peluza. Se face cu un dispozitiv special (care costă aprox. 100 lei) sau cu mâna.
Scarificare: extragerea părților uscate din gazon cu ajutorul unui dispozitiv (numit scarificator) sau a greblei. Înainte de scarificare trebuie să vă asigurați că gazonul este uscat (nu a fost udat timp de 1-2 zile sau a trecut suficient timp de la ultima ploaie). Anterior scarificării, acesta se tunde destul de jos (3 cm).
Supraînsămânțare: Pe durata primăverii dar și toamna, gazonul necesită aplicări de semințe suplimentare, mai ales în zonele ce au fire rare. Peste semințe se adaugă pământ sau amestec nisip/pământ si se udă zilnic până la răsărire
Udare: gazonul se udă mai des pe durata verii și mult mai puțin în perioada primăvară/toamnă. Pe durata iernii gazonul nu necesită lucrări de întreținere.
Tăvălugire: Nivelarea suprafeței cu ajutorul unui dispozitiv greu, care asigura priza cu solul a semințelor.
Pingback: Rulouri de gazon vs însămânțare. Avantaje și dezavantaje – Atlas pentru casă și grădină