GrădinăUtil

Diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză. Ce cantități se folosesc. Tabel concentrații

Deși arată aproximativ la fel, având culoarea albastră, piatra vânătă și zeama bordeleză sunt două substanțe diferite.

Ambele produse se utilizează ca fungicid, bactericid și dezinfectant  în agricultură, dar și pentru a preveni și trata diverse afecțiuni ale plantelor.

Din punct de vedere chimic:

  • piatra vânătă este un compus mineral format din sulfat de cupru și hidroxid de cupru, iar
  • zeama bordeleză (bouillie bordelaise) este o soluție formată din sulfat de cupru și var.

Care este diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză

În principal, piatra vânătă se folosește pe durata iernii, deoarece are caracteristici acide, care pot afecta plantele pornite în vegetație.

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive, prin distrugerea dăunătorilor care iernează în scoarța copacilor și care vor deveni active primăvara.  Întrucât plantele nu sunt active iarna, substanta nu se absoarbe în interiorul acestora.

Astfel, tratamentele de iarnă includ o stropire albastră (cu piatră vânătă în cantitate recomandată de 300 grame la 10 litri de apă (concentratie de 3%) și 150 grame pentru vița de vie și speciile de piersic.

Mențiune: Din punct de vedere legal, piatra vânătă nu este omologată în România ca substanță activă pentru protecția plantelor.

Tratamentele de iarnă la pomii fructiferi. Schemă actualizată 2023

Zeama bordeleză

Confuzia care apare între cele două substanțe apare din faptul că piatra vânătă este folosită la fabricarea de zeamă bordeleză împreună varul stins (hidroxidul de calciu).

Prin acest proces chimic aciditatea din piatra vânătă este anulată (PH 7) și zeama bordeleză poate fi aplicată pe plante în perioada de vegetație.

Prima stropire cu zeamă bordeleză se face, conform inginerilor agronomi, începând cu faza de dezmugurit (buton verde), pe toata perioada de vegetație, în concentrația recomandată de producători (0,5-0,75%).

Mai jos găsiți un tabel cu concentrații:

Totodată, pomicultorii obișnuiesc să aplice o soluție de zeamă bordeleză pe crăpăturile din scoarța copacilor. Detalii aici

Zeama bordeleză se poate folosi si in culturile ecologice.

Primele lucrări în grădină la pomii fructiferi, la sfârșitul lunii februarie – început de martie

Inventatorul produsului

Alexis Millardet este creditat ca fiind inventatorul celebrei substanțe denumită zeamă bordeleză. El a creat această soluție în anul 1882, iar numele ei vine de la regiunea viticolă Bordeaux din Franța, unde a fost utilizată pentru prima dată cu succes.

Soluția este încă folosită în prezent în multe țări pentru a proteja culturile de viță de vie, pomi fructiferi și alte plante.

Concluzii

În concluzie, deși arată aproximativ la fel, ambele având o culoare albastru deschis, piatra vânătă și zeama bordeleză sunt două substanțe diferite, cu avantaje și dezavantaje specifice, utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva bolilor fungice și bacteriene, cu respectarea dozajelor și a normelor de protecție ale producătorilor.

AVERTIZARE Tratament de iarnă pentru combaterea stadiilor hibernante ale dăunătorilor pomilor și arbuștilor fructiferi

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

6 comentarii la „Diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză. Ce cantități se folosesc. Tabel concentrații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *