Unde dorește UE să ajungă în ceea ce privește energia verde
Schimbarea climatică și provocarea de a dezvolta o economie circulară funcțională au fost definite drept prioritățile anilor următori pentru atingerea obiectivului de transformare al Europei, până în 2050, într-un continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră.
În Suedia, în zona Kalmar, autoritățile locale și companiile energetice colaborează pentru a încerca să transforme regiunea într-o zonă care nu va mai utiliza deloc combustibil fosil, până în anul 2030.
Acest lucru va asigura și dezvoltarea sustenabilă, creând în același timp noi locuri de muncă. Printre acțiunile întreprinse se numără autobuzele care funcționează în proporție de 100 % cu energie regenerabilă, inițiativele de utilizare în comun a autovehiculelor (unele dintre acestea folosesc deja mașini electrice), producerea de combustibil din deșeurile alimentare și obținerea de energie de la centralele solare și eoliene.
Dacă etapa actuală, cunoscută sub denumirea Industry 4.0 este cea a digitalizării industriei, cea care va urma, etapa Industry 5.0 va fi cea a decarbonizării, unde guvernele împreună cu toți actorii cheie vor trebui să asigure baza legală corectă, astfel încât tranziția spre economia verde să se producă lin și să fie percepută mai degrabă o oportunitate pentru dezvoltare și reinventare decât o provocare.
Pactul Ecologic European reprezintă foaia de parcurs și catalizatorul menit să încurajeze trecerea la o economie curată, fiind astfel propuse programe semnificative de finanțare publică pentru a sprijini cercetarea, inovarea, infrastructura și, printre altele, schimbarea modelelor de afaceri. Cu toate acestea, nici tranziția, nici recuperarea economică nu vor fi realizate fără mobilizarea finanțelor private pentru a reduce decalajul. În acest parcurs, va fi important de urmărit crearea unui cadru favorabil prin care să se asigure că toate sectoarele vor beneficia de tranziția durabilă, iar companiile – de asistență și îndrumare.
Pentru a veni în sprijinul companiilor care reprezintă o parte esențială a economiei și a lanțului valoric și, prin urmare, dețin un rol important în aplicarea obiectivelor de sustenabilitate, UE a dezvoltat diverse instrumente pentru stimularea și finanțarea tranziției verzi.
În acest context, este important de menționat că 32% din fondurile prevăzute în Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și 37% din fondurile Mecanismului pentru redresare și reziliență vor fi alocate pentru proiecte de tranziție durabilă, eficiență energetică, transport verde și economie curată, iar Strategia de finanțare durabilă a UE va pune un puternic accent pe rolul instituțiilor financiare de accelerare a tranziției către sustenabilitate.
În plus, prin Planul de investiții pentru Europa durabilă se propune mobilizarea investițiilor publice și deblocarea fondurilor private prin instrumente asociate, cum ar fi: programul InvestEU, Mecanismul pentru tranziție justă și fondurile pentru inovare și modernizare.
Obiectivul bugetar principal al UE fiind de a mobiliza cel puțin un trilion de euro din investițiile legate de durabilitate în următorul deceniu, unde Banca Europeană de Investiții va juca un rol vital.
Găsirea unor soluții sustenabile pentru combaterea schimbărilor climatice necesită noi cercetări și descoperiri științifice.
„Orizont 2020”, cel mai mare program de cercetare și inovare care a fost instituit vreodată la nivelul UE, beneficiază de o finanțare de aproape 80 de miliarde EUR, pe perioada 2014-2020, având scopul de a-i ajuta pe cercetători și pe inovatori să dezvolte idei, care ar putea fi aplicate în practică.
O mare parte a acestei finanțări (cel puțin 35 %) va fi direcționată către proiectele privitoare la climă.
Sursa: soluții energetice