GrădinăPomicultură

Este momentul potrivit pentru a face tăierile în verde la pomii fructiferi. Cum se fac, pas cu pas

Tăierea în verde la pomii fructiferi este o operațiune care se efectuează în timpul verii, în perioada de vegetație.

Scopul acestei tăieri este de a regla creșterea pomilor, de a îmbunătăți fructificarea pentru anul viitor și de a preveni apariția bolilor și dăunătorilor.

Tăierea în verde se poate face în mai multe momente ale verii, dar perioada optimă este între lunile iunie și august. În această perioadă, pomii sunt încă în creștere și se vor vindeca mai repede.

Unii pomicultori recomandă ca această tăiere să aibă loc după recoltarea fructelor.

De ce este importantă tăierea în verde

 1. Controlul creșterii excesive: În timpul sezonului de creștere intensă, copacii pot dezvolta ramuri lungi, plasate în mod nepotrivit în coroană. Prin tăierea în vară, poți controla această creștere excesivă și ajuta copacii să își mențină forma și dimensiunea dorite.
 2.  Aerisirea coroanei: Tăierea corectă în vară poate ajuta la îndepărtarea ramurilor suprapuse, uscate sau bolnave. Aceasta îmbunătățește circulația aerului și accesul luminii în interiorul coroanei, reducând astfel riscul de infecții fungice și alte probleme.
 3. Stimularea producției de fructe: Prin tăierea în vară, poți încuraja creșterea noilor ramuri care vor susține viitoarele recolte. Eliminarea ramurilor inutile ajută ca energia să fie canalizată către creșterea și dezvoltarea fructelor.
 4. Estetică și accesibilitate: Tăierea în vară contribuie la obținerea unei forme estetice și simetrice a coroanei. Acest lucru nu doar îmbunătățește aspectul copacului, ci și facilitează accesul pentru îngrijire și recoltare.

Cum revigorăm o livadă secătuită de nutrienții din sol. Ce cantitate de substanțe nutritive consumă un pom fructifer pe an

Ce se elimină la tăierile în verde

Operațiunile de tăiere în verde includ:

 • În primul rând, îndepărtarea oricăror ramuri care sunt uscate, bolnave sau deteriorate. Acestea pot servi ca punct de intrare pentru boli și dăunători.
 • Următorul pas, urmăriți ramurile care cresc în jos, interior, sau se întretaie (foto) pentru subțierea coroanei. Operațiunea este importantă pentru a îmbunătăți circulația aerului și accesul luminii în coroană.
 • Tăierea verticală: Elimină creșterile verticale sau ramurile care concurează cu ramurile principale pentru resursele și lumina solară.
 • Ciupirea lăstarilor: Aceasta este operațiunea de îndepărtare a vârfului unui lăstar, pentru a stimula creșterea laterală.
 • Tăierea lăstarilor: Aceasta este operațiunea de îndepărtare a unui lăstar în întregime.
 • Tăiați lăstarii care cresc prea aproape de trunchiul pomului, pentru a preveni îndoirea sau ruperea lor, precum și pe cei care cresc în jurul rădăcinii.
 • Tăiați lăstarii care cresc în direcții nepotrivite sau care sunt prea lungi, pentru a forma o coroană echilibrată și a stimula creșterea laterală.

Cel mai simplu mod de tăiere a pomilor fructiferi. Explicații pentru începători

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Este momentul potrivit pentru a face tăierile în verde la pomii fructiferi. Cum se fac, pas cu pas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *