EXCLUSIV Care sunt restricțiile referitoare la captarea apei din pânza freatică şi utilizarea pentru irigat
Irigarea terenurilor agricole prin captarea apei din pânza freatică este supusă unor condiții legale.
Astfel, Ana-Maria Agiu, specialist relații publice la Administrația Națională „Apele Române” a precizat pentru populare.ro:
Există restricţii precizate în legea apelor 107/ 1996 cu modificările şi completările ulterioare (art. 10, alin 1), în sensul că „utilizarea în scop de irigaţii a apelor subterane este permisă numai în zonele unde nu există ape de suprafaţă şi numai din primul strat acvifer cu potenţial hidrogeologie (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice întocmite sau expertizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Limitări legate de volumul de apă
Totodată, reprezentanții acestei instituții au făcut referire la limitările legate de volumul de apă:
În cadrul Legii apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare sunt incluse cerinţe care precizează că stabilirea cantităţii de apă pentru folosinţe trebuie să aibă în vedere „asigurarea debitele de servitute, obligatorii în albii, care se calculează în cadrul studiilor hidrologice elaborate de unităţi publice sau private atestate de autoritatea centrală din domeniul gospodăririi apelor, se expertizează de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi sunt prevăzute în avizul sau autorizaţia de gospodărire a apelor” (art. 41).
Cum poți ”bate” singur o pompă de apă în grădină cu doar 600 lei
Debitul de servitute este debitul minim necesar a fi lăsat permanent pe un curs de apă în aval de o lucrare de barare sau de captare a apei (inclusiv pntru irigaţii), format din debitul ecologic şi debitul minim necesar utilizatorilor din aval (Anexa 1, pct. 26).
Toate aceste cerinţe au în vedere ca resursa de apă de suprafaţă să nu fie afectată prin supraexploatare de către utilizatorii de apă pentru irigaţii în agricultură şi astfel să nu fie deteriorată starea bună a apelor.
În atenția celor care solicită finanţare europeană la AFIR
În cazul fermierilor care aplică pentru finanţare europeană la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), se precizează că promovarea oricăror investiţii privind utilizarea apelor în sectorul irigaţiilor trebuie să nu deterioreze starea corpurilor de apă de suprafaţă şi subterană.
Această prevedere este menţionată ca şi condiţie în cadrul art. 74 al Regulamentului 2021 /2115 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 şi (UE) nr. 1307/2013.
Recomandările autorităților privind irigarea terenurilor şi utilizarea apei de către agricultori
Măsuri de utilizare eficientă a apei în irigaţii
Astfel, măsurile de utilizare eficientă a apei în irigaţii trebuie incluse în cadrul Planurilor de management ale bazinelor/ spaţiilor hidrografice (conform prevederilor art. 11 al Directivei Cadru Apă 2000/60/CE).
În acest sens, se promovează investiţii pentru îmbunătăţirea unei instalaţii de irigaţii existente numai dacă:
- se asigură economii de apă care reflectă parametrii tehnici ai instalaţiei sau ai infrastructurii existente;
- în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate în stare proastă conform planului de management al bazinelor/spaţiilor hidrografice din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei, care să contribuie la obţinerea stării bune a respectivelor corpuri de apă, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2000/60/CE.
EXCLUSIV În ce condiții poate fi folosită apa din râuri şi lacuri de acumulare pentru irigare
În ceea ce priveşte investiţiile având ca rezultat o mărire netă a suprafeţei irigate, acestea pot fi promovate numai dacă starea corpului subterană sau de suprafaţă de apă a fost identificată ca fiind bună în planul de management al bazinului/spaţiului hidrografic din punct de vedere cantitativ, iar investiţia nu are impact negativ semnificativ asupra stării acestora.