Populare

Explicații de acum 72 de ani, legate de tăierile la pomii fructiferi

Transmise din generație în generație, cunoștințele agricole au evoluat permanent, dar au avut un filon principal, care s-a păstrat de-a lungul timpului.

Iată căteva aspecte expuse în cartea ”Tăierea Pomilor”, publicată de profesorul N. Constantinescu în anul 1951:

Ce sunt tăierile şi pe ce caractere biologice ale pomilor se bazează ele?

Tăierile la pomi sunt operaţii chirurgicale de schimbarea poziţiei relative a ramurilor în coroană şi a mugurilor pe ramuri, având ca scop să dirijeze dezvoltarea şi rodirea pomilor în cadrul legilor biologice de creştere şi dezvoltare.

Zicem operaţii chirurgicale pentru că tăierile produc răni şi necesită suprimarea unor părţi vegetative şi organe ale pomului.

Zicem poziţie relativă a ramurilor şi a mugurilor, pentru că prin tăieri poziţia absolută a acestora nu se schimbă. Orice ramură şi orice mugure de pe porţiunea netăiată rămân pe loc, însă poziţia lor relativă se schimbă prin îndepărtarea porţiunii tăiate.

Se ştie că ramurile şi mugurii se dezvoltă într-un fel sau altul, după cum sunt aşezaţi în coroană, respectiv pe ramura mamă.

Cum deosebim mugurii de rod. Explicații simple, pentru începători

De pildă, un lăstar de prelungire, pe vârful coroanei creşte mai puternic decât unul pe marginea coroanei sau la baza ei.

Un mugure de pe vârful unei ramuri de un an dă un lăstar lung până la 60—70 cm; un alt mugure, frate cu cel de sus, dar situat la mijlocul ramurii, dă o rămurică lungă numai de câţiva centimetri, cu o rozetă de frunze, iar un al treilea mugure frate, aşezat la baza ramurii, rămâne dormind, adică nici nu porneşte să crească.

Dacă la această ramură de un an se taie vârful cu 6 muguri, atunci al 7-lea mugure — socotind de la vârf în jos — devine terminal, al 8-lea devine al 2-lea de la vârf, al 9-lea — al 3-lea ş.a.m.d.

Deci, toţi mugurii rămaşi şi-au schimbat poziţia relativă şi din această cauză ei vor da naştere la alte producţii, la alte organe decât cele ce ar fi rezultat dacă ramura ar fi rămas netăiată.

Asemănător se petrec lucrurile şi cu poziţia ramurilor în coroană.

Dacă pe o ramură cu mai multe ramuri fiice suprimăm pe cele de sus, cele de jos, deşi rămân pe loc, se mută spre vârf. Dacă la o coroană suprimăm ramurile marginale, atunci ramurile interioare vecine devin marginale şi se comportă ca atare.

Când se stropesc cu ulei horticol pomii fructiferi

Scopurile ce urmărim prin tăierea pomilor

Prin aplicarea tăierilor la un pom, urmărim:

  1. Să construim un schelet solid, cu ramurile principale cât mal groase la bază, bine sudate cu trunchiul şi ramificate mai departe, astfel încât coroana să fie suficient de luminată şi aerisită.
  2. Să garnisim, adică să îmbrăcăm ramurile de schelet cu ramuri roditoare, de jos până sus, ca să nu avem porţiuni de schelet golaşe, neproductive.
  3. Să menţinem în viaţă cât mai mulţi ani ramurile roditoare şi să le obligăm să rodească în fiecare an.
  4. Să asigurăm întregului pom o viaţă cât mai lungă, reîntinerindu-l la nevoie.

Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023)

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *