Grădină

Fertilizarea cu gunoi de grajd a gazonului: O soluție Eco pentru revigorarea de primăvară a gazonului

Procesul de revigorare a gazonului primăvara include operațiuni de scarificare, supraînsămânțare a zonelor unde nu este destul de des, dar și de fertilizare.

În ceea ce privește acest ultim aspect, gunoiul de grajd putrezit (mraniță) poate fi folosit atât din perspectiva faptului că este un adaos organic, cât și a beneficiilor sale legate de aportul de nutrienți și de îmbunătățire a structurii solului.

Utilizarea gunoiului de grajd ca îngrășământ este veche de secole, această practică făcând parte din „cercul vieții”, fiind fundamentată în știință pentru că aduce multiple beneficii atât solului, cât și plantelor.

În acest context, putem lua în considerare două opțiuni de bază: compostul sau gunoiul de grajd putred ca top dressing (strat de aproximativ 1 cm ce va fi așezat pe suprafața gazonului), eventual în amestec cu nisip.

Importanța nutriției solului

Fiecare grădinar știe că sănătatea plantelor începe cu un sol bogat în nutrienți. Solul sănătos este un sol viu și este fundamentul plantelor sănătoase.Gunoiul de grajd este o sursă naturală și bogată de elemente nutritive esențiale, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, cunoscute sub acronimele N-P-K.

Acești nutrienți sunt esențiali pentru dezvoltarea și creșterea sănătoasă a gazonului.

primavara lucrari gazon

Îmbunătățirea structurii solului

Pe lângă furnizarea de nutrienți, gunoiul de grajd contribuie și la îmbunătățirea structurii solului.

Prin adăugarea materiei organice în sol, acesta devine mai poros și mai aerisit, ceea ce facilitează rădăcinilor accesul la oxigen și apă.

Mai mult, microorganismele benefice din sol sunt hrănite și încurajate să se dezvolte, consolidând sănătatea generală a solului și obțineți întreaga gamă de macronutrienți și micronutrienți.

Un beneficiu important este legat de faptul că gunoiul de grajd este hrana pentru miliarde de microorganisme  din sol.

Utilizarea gunoiului de grajd la gazon

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să folosim gunoiul de grajd corect.

De aceea compostul din gunoi de grajd trebuie să fie putred, ca să ne asigurăm că materialele organice au fost descompuse într-o formă ușor de absorbit de plante.De asemenea, aplicarea gunoiului de grajd în cantități moderate și în momentele potrivite, cum ar fi după tunderea gazonului, maximizează beneficiile și minimizează riscurile de ardere sau dezechilibru nutrițional.

FOTO Înființarea unei peluze cu gazon în 6 pași simpli. Explicații concise, pentru începători

Un pas înainte: curățarea și aerarea

Primul pas important în procesul de revitalizare a gazonului este pregătirea suprafeței.

Tunderea la o înălțime mai mică decât de obicei și curățarea de mușchi și alte resturi permit accesul optim al compostului sau gunoiului de grajd în sol.

Odată ce acest prim pas este complet, este timpul să se apeleze la aerarea solului, creând zone favorabile pentru aplicarea compostului.

secrete gazon verde

Beneficii ecologice și economice

Pe lângă beneficiile evidente pentru sănătatea plantelor, utilizarea gunoiului de grajd aduce și avantaje ecologice și economice.

Prin reciclarea materiilor organice în sol, reducem cantitatea de deșeuri trimise la gropile de gunoi și reducem dependența de îngrășăminte chimice sintetice.

De asemenea, costul redus al gunoiului de grajd în comparație cu îngrășămintele comerciale face această opțiune accesibilă și convenabilă pentru orice grădinar preocupat de mediul înconjurător.

Concluzie

În concluzie, fertilizarea cu gunoi de grajd este o modalitate eficientă și ecologică de a revigora gazonul.

Prin adăugarea de nutrienți esențiali și îmbunătățirea structurii solului, gunoiul de grajd sporește sănătatea și vitalitatea gazonului, oferind în același timp beneficii ecologice și economice.

Optând pentru această metodă naturală, vei putea să te bucuri de un gazon verde și  frumos, fără a compromite sănătatea ecosistemului înconjurător.

FOTO Cum poți construi un scaun încorporat în gazon, pas cu pas

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *