Amenajari exterioareDIYGrădinăUtil

FOTO Etapele de montare a unui sistem de irigare prin picurare, pas cu pas. Cât costă materialele | 5 PONTURI utile

Avantajele montării unui sistem de irigare prin picurare sunt incontestabile.

Plantele vor primi apa direct la rădăcină, evitându-se astfel udarea frunzelor, care este direct legată de apariția și dezvoltarea fungilor.

În plus, veți economisi timp și energie pe durata de dezvoltare a acestora.

Costurile materialelor sunt relativ mici, iar manopera o puteți realiza în regie proprie, fără a avea cunoștințe tehnice avansate.

Etapele montării unui sistem de picurare

Începeți această operațiune cu un mic proiect și un necesar de materiale.

Montarea țevii principale

Într-o primă etapă calculați lungimea țevii de tip PEHD din polietilenă, care se va intinde pe lungimea zonei pe care vreți să o irigați. Cel mai folosit tip este cu diametrul de 25 mm (1 țol), însă puteți opta și pentru dimensiuni mai mari. Prețul/metrul liniar la Dedeman sau în alte magazine de bricolaj este de aproximativ 2 lei/metrul liniar.

Luați în calcul și T-urile pentru distribuirea apei în direcții diferite (11 lei – foto jos), precum și dopuri pentru capete (5 lei/bucata).

Teu sistem irigare

Întrucât aceasta se vinde în formă de colac, în momentul montării întreptați țeava cu atenție, fără a efectua presiune pe anumite segmente, pentru a nu se deteriora. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, tăiați drept țeava în locul afectat și cumpărați o mufa de compresiune (7,5 lei) pe care o puteți monta foarte simplu la fața locului.

Stabilirea locurilor de distribuție a apei și găurire

După întinderea țevii de polietilenă în zona de cultură treceți la montarea benzilor sau tuburilor de picurare.

Trebuie menționat că în această etapă trebuie să vă decideți dacă veți merge pe varianta de tub sau bandă de picurare, întrucât robineții pe care îi veți achiziționa (3-5 lei/buc.) sunt diferiți.

Tubul de picurare este mai rezistent în timp și la presiunea apei, iar banda de picurare este foarte ieftină (aprox. 50 lei 500 de metri).

Alegeți locurile în care veți monta robineții și mergeți pe aceeași linie de găurire. Țeava PEHD are trasate linii albastre, care vă vor ușura alinierea acestora.

Pentru găurirea țevii folosiți o carotă specială (foto jos). Această etapă necesită un plus de atenție, întrucât o apăsare prea fermă va duce la găurirea țevii în partea opusă.

De aceea bormașina va fi folosită la o turație mai mică, iar găurirea se va face prin apăsări alternative pe buton, pentru un control mai bun al bormașinii.

Nu uitați să pozitionați carota perpendicular pe țeavă, pentru a nu face o gaură prea mare.

Carotă, garnitură și robinet picurare

Dacă nu ați mai efectuat această operațiune, tăiați o parte mică de țeavă și faceți anterior câteva încercări pe aceasta.

Montarea robineților și benzilor de picurare

În gaura din țeavă montați garniturile și ulterior împingeți robinetul până când acesta se fixează ferm la locul său.

Pe robinet fixați țeava sau tubul de picurare și dopul de capăt.

Sistem de picurare grădină

Când, cum și cât trebuie să uzi și să fertilizezi plantele tinere de roșii, după plantare. Detaliile care fac diferența pentru o cultură bogată

PONTURI

  1. În eventualitatea în care atunci când efectuați probele observați că la îmbinarea robinetului cu țeava apar scăpări de apă, procedați în felul următor:

Lăsați garnitura la locul ei și scoateți doar robinetul. Cu bandă izolatoare (folosită la instalațiile electrice) înfășurați câteva ture în jurul părții de intrare a robinetului în țeavă. Aceasta va mări diametrul zonei care presează garnitura și va etanșa mai bine zona. Pentru a ușura reintroducerea ulterioară în țeavă ungeți cu ulei sau orice alt lubrefiant. Banda izolatoare va rămâne la locul său, în comparație cu cea de teflon, care la introducerea în țeavă se va strânge.

  1. Nu porniți instalația cu presiunea pompei la maxim, ci măriți treptat debitul. Dacă pompa de apă este prea puternică, în special la benzile de picurare se va produce o deteriorare a acestora în zonele mai slabe. Pentru aceasta, imediat după pompă montați un robinet care vă va permite să reglați presiunea. Vezi aici cum se bate țeava pentru pompa de apă. Cât costă și cum se face în regie proprie.
  2. Întrucât zonele de solar și grădină pot avea necesități diferite de udare, când afară plouă, proiectați de la început instalația cu robineți de închidere pentru anumite porțiuni.
  3. Prețurile sistemelor ce automatizează irigarea au scăzut, context în care puteți lua în calcul achiziția unui astfel de dispozitiv, ce va porni pompa la anumite intervale de timp, alese de dumneavoastră.
  4. Folosiți bandă sau tub de picurare cu găuri din 10 în 10 cm. Aceasta va forma o zonă umedă de-a lungul rândului de cultură și vă va scuti de calcule legate de distanța dintre plante.

Ce lucrări se fac în primavară pentru a fi siguri ca se prind pomii fructiferi plantați în toamnă. Cum udăm copacii, cantitate de apă, metode de irigare a livezii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

13 comentarii la „FOTO Etapele de montare a unui sistem de irigare prin picurare, pas cu pas. Cât costă materialele | 5 PONTURI utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *