DIYGrădinăLegumicultură

FOTO Idei ingenioase pentru palisarea roșiilor. Cu ce putem înlocui sistemul tradițional de susținere cu araci

Cel mai folosit sistem de susținere a roșiilor, cu araci din lemn, poate fi înlocuit cu succes cu alternative mai trainice și mai moderne.

Chiar dacă are avantajul instalării rapide și a prețului relativ scăzut (chiar gratuit dacă se folosesc lemne din jurul gospodăriei) acesta prezintă dezavantaje legate de necesitatea de a fi înlocuite chiar și anual, dar și a instabilității în cazul tomatelor cu creștere nedeterminată.

Dacă în ceea ce privește solariile situația este cumva mai simplă, deoarece un sistem de palisare poate fi înființat cu ajutorul unor sfori prin care se leagă planta de partea de sus a spațiului protejat, în câmp este nevoie de o anumită strategie – beneficii ieftine pe temen scurt sau un sistem durabil în timp?

PONT Dacă rămâneți fideli acestei soluții de susținere și luați de la depozitele de lemn acești araci, cumpărați-i pe cei mai înalți, pentru a-i putea folosi și anii următori. Partea din pământ va putrezi și o puteți elimina ca să-i folosiți în continuare.

Cum se plantează răsadurile de tomate, pas cu pas. Ce trebuie să pui în groapa de plantare a roșiilor

Alternative la aracii din lemn – sisteme de susținere cu un element

Magazinele de bricolaj au introdus în ofertă alternative la aceste sisteme de susținere cu bețe din bambus ori plastic sau tutori din metal, înveliți în plastic sau fibră de cocos. Din păcate acestea nu beneficiază de stabilitate maximă în momentul creșterii plantelor, fiind totodată relativ fragile și casante.

Alternative la aracii din lemn – sisteme de susținere cu mai multe elemente

Tutorii plantelor de roșii, în special a celor cu creștere nedeterminată, respectiv cu fructe de dimensiuni foarte mari precum ”Marea Românească” sau ”Inimă de Bou” ar avea nevoie, cel puțin la nivel teoretic, de susținere în mai multe puncte ale solului.

Soluția cu araci din lemn va avea nevoie de intervenție suplimentară în funcție de situația de la fața locului, respectiv de legare a plantei cu sfoară, sârmă moale sau bucăți de material textil.

În schimb, puteți realiza în regim propriu cu un minim de efort fizic și material și cunoștințe medii de bricolaj un sistem trainic de palisare, precum cel din imagine.

 

Sistemul poate fi folosit pe un singur rând, dar, prin multiplicare și îmbinare poate fi extins. Materialul va fi ales în funcție de buget și situația de la fața locului, acesta putând fi făcut din lemn, țeavă de metal sau chiar din PVC, folosită la instalațiile sanitare.

Recomandăm să luați în calcul, încă de la început, stabilitatea ulterioară după creșterea roșiilor și referitoare la vânt, prin introducerea suficientă în pământ și folosirea de materiale trainice.

Cum previne mălaiului bolile fungice în cultura de roșii. De ce se presară în jurul plantelor

Alternative la aracii din lemn – sisteme de susținere de tip cușcă

Mult mai folosite în alte țări, sistemele de tip cușcă pentru roșii pot fi achiziționate sau construite în regie proprie, în funcție de materialele pe care le aveți la dispoziție.

Se pot folosi materiale precum lemn, PVC, metal/sârmă, plastic, avantajele fiind legate de stabilitate și eficiență și faptul că pot fi refolosite an de an.

Iată, pentru inspirație, câteva modele:

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „FOTO Idei ingenioase pentru palisarea roșiilor. Cu ce putem înlocui sistemul tradițional de susținere cu araci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *