GrădinăPomiculturăUtil

FOTO Tratamente la pomii fructiferi în fenofazele buton verde/alb/roz și scuturarea petalelor

Tratamentele aplicate in aceste fenofaze previn aparitia celor mai periculoase boli si anume:

Monilioza – atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori si fructe iar in primaverile reci si ploioase ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si productia este compromisa.

Basicarea frunzelor – atacul se manifesta pe frunzulitele tinere care se gofreaza si capata o culoare rosiatica . Netratata boala duce la desfrunzirea timpurie a pomului si pierderea productiei.

Ciuruirea frunzelor – atacul se manifesta pe frunze , lastari , ramuri , fructe. Pe frunze apar pete circulare brun-rosietice iar in dreptul lor tesuturile se necrozeaza , se desprind si cad iar frunzele raman ciuruite.

Fainarea – atacul se manifesta pe frunze, pe lastari si pe fructe. Apare sub forma unor pete bine conturate in dreptul carora se formeaza o pasla miceliana densa cu aspect prafos. Calitatea fructelor este considerabil deteriorata.

Tot in aceste fenofaze trebuie combatuti si daunatorii aparuti si anume: afide – paduchi, viespile prunelor, paduchele din San Jose, acarieni, viermele merelor.

Acestea colonizeaza pe frunze , pe ramuri , patrund in fructe distrugandu-le pulpa si ducand in final la reducerea considerabila a recoltei si punand in pericol sanatatea pomilor.

Recomandam urmatoarele tratamente :

– in feonfaza buton verde/alb/roz: pachet Solarex tratament II – pomi (pentru 10 sau 100 litri de apa).

– in fenofaza scuturare petale: pachet tratament III pomi (pentru 10 sau 100 litri de apa).

Ce conțin pachetele tehnologice de la Solarex, pentru tratamentele pomilor fructiferi

In aceasta fenofaza putem aplica si ingrasamant foliar SOLFERT 20-20-20+me – 4,0 kg/ha (50g/10 litri de apa), pentru legarea si dezvoltarea fructelor.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!

Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023)

Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce ramuri se taie și ce se păstrează

VIDEO Cum rezolvăm problema crengilor rămase după tăierile de primăvară

Explicații cu privire la fenofazele buton verde/alb/roz

Culoarea mugurilor de pomi fructiferi la deschiderea în primăvară poate varia în funcție de specie și de condițiile de creștere. În general, mugurii care sunt pregătiți să se deschidă au o culoare verde mai deschisă decât cei care încă sunt în stadiul de repaus (buton verde).

Mugurii de măr au o culoare roz sau roșie când se deschid, în timp ce mugurii de cireș și prun pot avea o culoare mai deschisă, de la alb la roz. Mugurii de piersic și cais pot avea o culoare roz sau chiar roșie când se deschid. (buton alb/roz).

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

2 comentarii la „FOTO Tratamente la pomii fructiferi în fenofazele buton verde/alb/roz și scuturarea petalelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *