GrădinăLegumicultură

Frunze galbene la plante. Cum identificăm simplu și rapid cauza. Soluții simple de tratament

Frunzele galbene sunt întotdeauna un simptom comun care indică probleme, referitoare la sănătatea nutrițională și de mediu a unei plante.

Atunci când observați că se produce îngălbenirea frunzelor în grădina dvoastră, trebuie să vă gândiți la 3 perspective posibile:

  • elemente nutriționale ineadecvate
  • practici incorecte de udare sau
  • dăunători și boli.

Deficiențe nutriționale

Azotul, fosforul și potasiul sunt cele trei macroelemente esențiale de care plantele au nevoie pentru a atinge sănătatea optimă.

Deficiența de azot este una dintre principalele cauze ale frunzelor galbene.

Lipsa de azot poate determina frunzele să devină galbene, începând de josul plantei și progresând către partea superioară a acesteia.

Deficiența de fosfor poate, de asemenea, provoca frunze galbene, dar simptomele încep, de obicei, din partea superioară a plantei.

Deficiența de potasiu poate duce la frunze galbene, răsucirea marginilor frunzelor, căderea prematură a florilor sau fructelor și ofilire.

Ce înseamnă NPK

Soluții:

Observați din ce parte a plantei începe îngălbenirea frunzelor plantei (jos- deficiență de azot vs sus- deficiență de fosfor).

Pentru a adăuga azot și fosfor în sol și la plante, se pot utiliza îngrășăminte (la rădăcini, prin udare sau foliare, prin stropire la nivelul frunzelor), compost sau gunoi.

Cât de utilă este cenușa pentru culturile din grădină și livadă. Reguli obligatorii la aplicare

Practici incorecte de udare

Udarea este un alt factor critic care afectează sănătatea plantelor. Subudarea sau supraudarea pot determina frunze galbene.

Subudarea (prea puțină apă) poate duce la incapacitatea plantei de a absorbi suficientă apă și nutrienți, determinând ofilirea și îngălbenirea frunzelor.

Supraudarea (prea multă apă) poate duce la putrezirea rădăcinilor, împiedicând planta să preia nutrienții esențiali, electroliții și apa de care are nevoie, ducând la frunze de culoare galbenă.

Soluții:

Pentru plantele subudate, asigurați-vă că le oferiți suficientă apă.

Pentru plantele supraudate, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să ajustați programul de udare în funcție de nivelul de umiditate al plantei.

Un senzor de umiditate vă poate ajuta la determinarea momentului potrivit pentru udare; dacă solul este ud, evitați udarea până când se usucă (se formează o crustă deasupra).

Cum asigurăm hrana plantelor. Fertilizarea foliară

Dăunători și boli

Insectele și bolile precum acarienii și afidele pot cauza îngălbenirea prin sugerea sevei din frunze sau prin mușcarea acestora.

Același simptom poate fi și un semn al unui virus, care poate provoca o serie de traume plantei, inclusiv îngălbenirea acesteia.

Soluții:

Utilizarea de soluții pe care le găsiți în fitofarmacii, capcane adezive pentru combaterea dăunătorilor sau măsuri de control biologic, precum introducerea de insecte benefice în mediu, poate ajuta la gestionarea dăunătorilor.

Pentru a preveni răspândirea bolilor, scoateți și eliminați plantele infestate și evitați replantarea în aceeași zonă.

De asemenea, asigurați-vă că utilizați sol sănătos la plantare.

Frunze galbene la usturoi. Cauze și remedii

Alte date de interes

Frunzele galbene sunt un simptom comun care arată starea de sănătate deficitară a plantelor.

Atunci când petreceți timp în grădină priviți atent și plantele, pentru a sesiza problemele apărute, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Deficiențele nutriționale, practicile incorecte de udare, dăunătorii, ciupercile, bolile și arsurile chimice sunt principalele cauze ale acestor simptome.

Am prezentat soluțiile pentru abordarea acestor probleme, dar măsurile preventive sunt cea mai bună modalitate de a evita frunzele galbene.

Monitorizarea regulată a plantelor și furnizarea condițiilor de mediu adecvate, udarea și fertilizarea  adecvată, controlul dăunătorilor sunt toate etape necesare pentru a vă menține plantele sănătoase.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *