FloriGrădină

Gentianella hirculus, baloanele naturale colorate ce umplu pajiștile la altitudini mari

Gentianella hirculus este o specie rară de plantă perenă cu flori deosebit de frumoase, ce se regăsește în principal în Ecuador, în Munții Anzi, la altitudini de 2.500 până la 4.000 de metri.

Este o plantă erbacee mică, cu o rozeta bazală de frunze și o singură tulpină de până la 20 de centimetri înălțime.

Frunzele sunt sub formă de lance, iar florile sunt albastre, violete sau albe.

Gentianella hirculus este o specie protejată în Ecuador. Este amenințată de pierderea și degradarea habitatului, precum și de supracolectare în scopuri medicinale.

Care sunt cele două soiuri superbe de PETUNII GALACTICE, care transferă cerul înstelat în grădină

Iată câteva dintre amenințările la adresa Gentianella hirculus:

 • Pierderea și degradarea habitatului: Munții Anzi se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza activităților umane, cum ar fi defrișarea, agricultura și mineritul. Acest lucru distruge habitatul Gentianella hirculus și al altor plante și animale.
 • Supracolectare în scopuri medicinale: Gentianella hirculus este utilizată în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv dureri de stomac, diaree și febră. Acest lucru a dus la supracolectarea plantei, care o pune în pericol de dispariție.

Lucruri interesante despre Gentianella hirculus

 • Planta înflorește în timpul verii, în lunile iunie-august,perioadă în care câmpurile alpine sunt înfloritoare și colorate.
 • Florile sunt polenizate de albine și fluturi.
 • Fructele plantei sunt capsule care conțin semințe mici.
 • Semințele sunt dispersate de vânt.

Poate fi Gentianella hirculus cultivată în România?

Da, teoretic Gentianella hirculus poate fi cultivată în România, în special în zonele cu climă montană sau subalpină care oferă condiții de mediu asemănătoare habitatului său natural.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de câteva aspecte importante dacă doriți să cultivați această plantă în grădina dumneavoastră:

 • Alegeți un loc potrivit: Gentianella hirculus preferă soluri bogate în calcar și bine drenate. Asigurați-vă că solul din grădina dumneavoastră se potrivește acestor cerințe.
 • Expunere la soare: Planta preferă locurile însorite sau parțial însorite, așa că asigurați-vă că alegeți un loc care primește suficientă lumină solară.
 • Temperaturi reci: Gentianella hirculus este adaptată la temperaturi reci, deci este potrivită pentru regiunile montane sau subalpine din România, unde iernile sunt reci și verile sunt mai răcoroase.
 • Îngrijire corespunzătoare: În general, această plantă nu necesită multă îngrijire, dar trebuie să aveți grijă să mențineți solul bine drenat și să păstrați planta într-o stare de umiditate adecvată.
 • Reproducere: Puteți obține plante de Gentianella hirculus prin semințe sau prin divizarea tufelor existente. Semănarea se poate face în perioada primăvară sau toamnă, iar divizarea poate fi efectuată primăvara.

FOTO Exemple uluitoare de plante care cresc, înfloresc și rodesc în asfalt

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *