GrădinăLegumicultură

Ghid complet pentru udarea corectă a roșiilor. Ce cantitate de apă este necesară, la cât timp se face irigarea

Roșiile cu gust natural pot fi crescute relativ simplu în grădina proprie, respectând o serie de reguli de bază, context în care pot asigura o producție suficientă pentru întreaga familie, în urma cultivării pe o suprafață redusă.

Totuși, creșterea în bune condiții a acestora poate genera o serie de probleme, în special derivate din suprairigare (prea multă apă) sau subirigare (prea puțină apă).

Astfel, întrucât necesită o cantitate adecvată de apă pentru a crește și a produce o recoltă abundentă, udarea corectă a roșiilor este foarte importantă.

IMPORTANT: Legumicultorii cu experiență recomandă ca medie udarea roșiilor la 5-7 zile, după acestea s-au prins și chiar mai rar în perioada în care fructele devin optime pentru consum.

O irigare mai deasă generează probleme în ceea ce privește rădăcinile, care sunt suprasaturate și pot putrezi.

Astfel, trebuie să ne asigurăm că solul se usucă ușor între udări.

Totodată, o udare abundentă în perioada de coacere a fructelor va produce crăparea acestora.

O udare săptămânală adâncă care umezește solul pâna la o adâncime de circa 30 de centimetri va produce roșii mai multe și mai mari decât udările dese, ce doar îl umezesc la suprafață.O cantitate medie de apă de aproximativ 2-3 litri pe metru pătrat în fiecare săptămână este de obicei suficientă pentru tomate.

Diferența la udarea grădinii între apa de ploaie și cea extrasă din sol

Ghid complet pentru udarea corectă a roșiilor

  1. Frecvența udării: Roșiile au nevoie de o udare constantă și uniformă pentru a se dezvolta și a produce fructe sănătoase. În general, udarea se face la intervale regulate, în funcție de condițiile meteorologice și de starea solului. În medie, udarea ar trebui să fie la 5-7 zile, ținând cont și de spațiul în care sunt cultivate (solar sau grădină), dar și de accesul plantelor la precipitații.
  2. Cantitatea de apă: Roșiile nu sunt mare iubitoare de apă, context în care nu preferă solul excesiv de ud. Cantitatea de apă necesară depinde de mai mulți factori, precum starea solului, temperatura ambientală și umiditatea aerului. O regulă generală este să furnizați aproximativ 2,5-5 cm de apă pe săptămână prin udare. Această cantitate poate varia în funcție de condițiile locale, dar asigurați-vă că solul este bine hidratat fără a fi excesiv de ud.
  3. Tehnica de udare: Este important să udați roșiile într-un mod care să permită pătrunderea apei în adâncimea rădăcinilor și să evitați udarea excesivă a frunzelor. Cea mai bună modalitate de a uda roșiile este prin udare la rădăcină, printr-un sistem de picurare. Așezați furtunul sau sursa de apă în apropierea rădăcinilor și lăsați apa să se scurgă încet, până când solul se înmoaie în profunzime. Evitați să udați în exces, deoarece acest lucru poate duce la apariția bolilor și la dezvoltarea slabă a plantelor.
  4. Evitați udarea frunzelor: Roșiile sunt predispuse la boli fungice, cum ar fi putregaiul cenușiu, care se pot răspândi rapid într-un mediu umed. Pentru a preveni apariția acestor boli, evitați udarea frunzelor și fructelor. Concentrați-vă pe udarea la nivelul rădăcinii pentru a asigura o hidratare eficientă și pentru a reduce riscul de boli.
  5. Observați plantele: Fiți atenți la semnele de stres hidric, cum ar fi frunzele căzute, frunzele galbene sau aspectul încrețit al plantei. Acestea pot indica faptul că plantele nu primesc suficientă apă. Dacă observați astfel de semne, creșteți cantitatea de apă și frecvența udării.
  6. Udați dimineața sau seara: Cel mai bun moment pentru udare este dimineața devreme sau seara târziu. Aceasta ajută la reducerea pierderii de apă prin evaporare și permite plantei să absoarbă mai eficient apa.
Acesta este un ghid general, iar nevoile de apă ale roșiilor pot varia în funcție de diferitele soiuri, condiții de creștere, temperatură și regiuni.

De aceea, este recomandat să monitorizați atent plantele și solul pentru a ajusta cantitatea de apă și frecvența udării în funcție de nevoile lor specifice.

Alte resurse utile legate de cultura de roșii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

5 comentarii la „Ghid complet pentru udarea corectă a roșiilor. Ce cantitate de apă este necesară, la cât timp se face irigarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *